Barn- och ungdomslitteraturen hamnar ofta i skymundan, vilket blev tydligt när Augustprisets nomineringar presenterades. Popmanis Caroline Bergström skriver om vikten av denna ofta bortglömda litteratur. 

9789127145887_walln-s-kabuss_ny_2

Åka buss av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta är Augustprisnominerad.

Det har surrats en del om barn- och ungdomslitteraturens förkrympta medieutrymme de senaste veckorna. Hur barnlitteraturen kommer i skymundan och ”glöms” bort bakom annan litteratur.

Litteraturens olika värde har alltid diskuterats. Också vikten av läsning. I och med nedåtgående PISA-statistik på barns läsförståelse har många börjat bekymra sig för barns läsning.

Patrik Lundberg skrev den 25 september i år en krönika i Aftonbladet om barns läsning och synen på barnlitteratur. Lundberg skriver också om hur det alltid kommenteras om hur viktigt det är att barn läser och att barn måste läsa mer. Men samtidigt menar han att nästan aldrig skrivs om barnlitteratur på kultursidorna.

Efter Augustprisnomineringen gick flera barn- och ungdomsboksförlag gemensamt ut med ett öppet brev till SVT Kulturnyheterna på Facebook. De kritiserar hur mediebevakningen av nomineringen inte uppmärksammade barn- och ungdomskategorin och avslutar brevet med: ”Hur kommer det sig att ni väljer att inte rapportera om en tredjedel av de nominerade böckerna och hur kommer det sig att den tredjedelen alltid är böckerna som är skrivna för barn och unga? Vilka signaler tycker ni att det sänder?”

Precis som Lundberg och förlagen skriver sänds det ut signaler som inte bidrar till barnlitteraturens fulla värde. Samtidigt oroas man inför barns läsning och framtid.

Det går inte ihop.

För att bryta tystnaden och paradoxen behöver vi prata mer om själva litteraturen, de konkreta titlarna och berättelserna. Inte bara om att barn måste läsa mer. Om vi kanske skriver och fördjupar oss i berättelserna kanske fler vuxna blir uppmärksammade och introduceras dessa för de små.

Den här krönikan är ett tillägg till surrandet för att poängtera att barn- och ungdomslitteraturen är lika viktig att prata om, om inte än viktigare. För att detta inte bara ska bli en uppmaning utan också bidra till kunskap tipsar jag här om de nominerade titlarna till årets Augustpris i kategorin årets barn- och ungdomsbok. Heja barnlitteraturen, utan den vore vi kanske inga läsande människor.


 

 

Djur som ingen sett utom vi av Ulf Stark och Linda Bondestam

djur-som-ingen-sett-utom-vi

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

skarmavbild-2016-11-03-kl-14-20-04

Oj, en polis av Eva Lindström

9789150118469

Idag vet jag inte vem jag är av Ida Sundin Asp

skarmavbild-2016-11-03-kl-14-21-48

Ormbunkslandet av Elin Bengtsson

ormbunkslandet

 

Pin It on Pinterest

Share This