Vi bad några experter berätta om sina feministiska favoriter. Författaren Athena Farrokhzad, genusvetaren Lisa Lindén, litteraturkritikern Annika Koldenius och litteraturvetaren Maria Margareta Österholm tipsar om feministisk skönlitteratur, facklitteratur och ett feministiskt förlag.

Athena Farrokzhad Foto: Khashayar Naderehvandi

Athena Farrokzhad Foto: Khashayar Naderehvandi

Athena Farrokhzad, författare och litteraturkritiker.
Bästa feministiska skönlitterära verket?
– Mitt hjärta sörjer gården (Lindelöws bokförlag). Antologi med dikter av den persiska poeten Forough Farrokhzad, i översättning av Namdar Nasser, Anja Malmberg och Lisa Fernold. För att vi måste tro på begynnelsen av den kalla årstiden.

Bästa feministiska facklitterära verket?
– Queer Nation-manifestet (Lesbisk Pocket). Sexualpolitisk stridsskrift, i översättning av Lyra Ekström Lindbäck och Elin Bengtsson. För att en armé av älskande inte kan förlora.

Lisa Lindén Foto: Christian Saltas

Lisa Lindén Foto: Christian Saltas

Lisa Lindén, genusvetare och dramaturg.
Bästa feministiska skönlitterära verket?
– Kan inte låta bli att ge tre tips; Norrtullsligan av Elin Wägner, Mandarinerna av Simone de Beauvoir och Flickan och skulden av Katarina Wennstam (den sista kanske inte riktigt skönlitterärt verk, men ändå). Alla tre belyser ojämlikhet på olika vis och lyckas göra det intressant. De är också skapade i olika tidsåldrar och genom det ger det oss läsare en historisk inblick.

Bästa feministiska facklitterära verket?
– Absolut Under det rosa täcket av Nina Björk. Det var en viktig bok när den kom och är det fortfarande även om tid gått sedan den kom ut 1994. Björk visar till exempel hur ”den naturliga kvinnan” är konstruerad. Här får jag också passa på att tipsa om min egen bok Det dom inte sa – om hur jag blev feminist. Den blandar personliga reflektioner från min uppväxt med historiska fakta. En nybörjarbok om feminism. 

Annika Koldenius

Annika Koldenius Foto: Christian Ljung

Annika Koldenius, skribent och litteraturkritiker.
Bästa feministiska skönlitterära verket?
– Dirty Weekend av Helen Zahavi, från 1991. Det är så härligt brutal. Tidig feministisk litteratur från 1970-talet – till exempel Rädd att flyga – handlade mycket om frigörelse, men var stillsamt reflekterande. Hjältinnan i Dirty Weekend är lite mer handlingskraftig. Om man säger så… Haha.

Bästa feministiska facklitterära verket?
– Det kallas kärlek – en socialpsykologisk studie om kvinnors underordning och mäns överordning bland unga jämställda par av Carin Holmberg, från 1993. Trots att Carin Holmbergs avhandling kom för 20 år sedan, så är det fortfarande intressant läsning. Den sätter fingret på det där som sker utan att man riktigt kan förklara det – att till och med par som tror att de är jämställda, faktiskt inte är det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maria Margareta Österholm
Foto: Hanna Öberg

Maria Margareta Österholm, författare och doktorand i litteraturvetenskap.
– Jag vill tipsa om förlaget Dockhaveri där jag och många andra arbetar kollektivt och gurleskt. Ett extra guldhjärta går till Aylin Bloch Boynukisas Min käft är fylld av tänder och tid (2013) där flickor och hyenor sammanblandas i sjukhusmiljö. För den som vill reflektera över feminismer, femininiteter, skam, läppstift och makt rekommenderas Ulrika Dahls Skammgrepp. Femme-inistiska essäer (2014).

 

Pin It on Pinterest

Share This