Delsbo Beach Club: ”Det kändes som att tiden var kommen”

av | Okt 23, 2017 | Intervjuer, Läsvärt

Med medlemmar från från band som Pinemen, Dim Vanilla och Paarks skapades Delsbo Beach Club och på torsdag spelar dem tillsammans med Chez Ali på Landet i Stockholm. Vi tog ett snack med bandet om Stockholms indiescen, kommande releaser och skapandet bakom debutsingeln.

Hur kom det sig att ni startade Delsbo Beach Club?
Aron: – Jag, Erik och Alexander träffades när vi spelade i ett annat bandprojekt som rann ut i sanden. Erik hade ett gäng låtar som han visade för oss när vår bandledare inte dök upp. Även fast vi inte känt varann så länge kändes det direkt väldigt naturligt och roligt att spela tillsammans. 

Erik: – Efter det hörde jag av mig till en bekant från Umeå som hade liknande musiksmak som mig, som lirade gitarr. Max var det!

Aron: – Han passade väldigt smidigt in och efter det vart vår nuvarande konstellation komplett.

Ni släppte nyligen er debutsingel All The Way Home, berätta lite om den?
Alexander: – Det var en av de första låtarna som Erik visade för mig och Aron. Jag reagerade faktiskt på hur mycket bättre och svängigare den var än allt annat jag spelat på tidigare. Det kändes mycket speciellt det där, som att tiden var kommen.

Aron: – Vi hade ingen replokal för tillfället, så trummorna spelade vi in med Alexander Eldefors (från bland annat The Seed Coat och Lejonsläktet) i hans studio. Resten av spåren spelade vi in i Eriks lägenhet i Bagarmossen. 

Erik: – Låten handlar i sig om en bilresa jag hade med en bekant från mitt jobb hem till mig själv när jag bodde i Umeå. Jag kom på texten i bilen medan jag hade en diskussion, på ett ungefär.

Alexander: – Den är ju skriven i Norrland, och i Norrland är avstånden ofta stora och bilresorna långa. Det är på så vis något väldigt norrländskt över låten, det kan jag och Aron som stockholmare tycka är ganska häftigt och exotiskt.

Hur ser skapandeprocessen ut när ni tar fram ny musik?
Erik: – Jag gör låtar hemma i min lägenhet med min dator där jag använder mig av trummaskiner och gör en grundstruktur på en låt. Sen tar jag den grundstrukturen till replokalen där vi arrangerar upp låten och filar på de små detaljerna tillsammans.

Alexander: – Låtarna sätter vi oftast ganska snabbt när vi väl kommit igång med dem i replokalen. Det brukar inte vara så mycket tjafs. I synnerhet inte vad gäller trummorna.

Aron: – Erik är väldigt pedagogisk och metodisk när det kommer till att beskriva hur han vill att låten ska spelas.

Alexander: – Sedan har vårt grundsound varit ganska självklart från första början, så det råder väl aldrig någon förvirring kring hur låtens karaktär ska vara. Det är mest småpill.

Jag läste att ni har en hel arsenal med låtar, hur länge har ni jobbat med dem och när kan vi förvänta oss nästa släpp?
Erik: – Vi har mycket riktigt en arsenal med låtar och det är lite olika hur länge vi har jobbat med dem. Vissa låtar som vi spelar är lite mer än ett år gamla just nu. Vi har i skrivande stund en hel EP på fyra låtar inspelad som i stort sett är färdig. Den EP:n kommer att släppas snart i framtiden, men datumen är ej satta ännu! 

Jag förstår att DIY är ett viktigt format för er, hur kommer det sig?
Alla: – För att vi gör allt själva, förutom marknadsföring och skivsläpp som Rama Lama Records står för.

Inspiration är ju alltid ett intressant ämne, vad är ert bästa tips för att upptäcka ny musik?
Max: – Jag tycker att soundtracks till filmer och serier kan vara ett väldigt bra sätt att upptäcka ny musik. Till exempel serien Master of None, där är det många bra låtar.

Erik: – Filmer, serier och framförallt internet. Till exempel Youtube, Pitchfork, Soundcloud, Spotify. Men även att gräva fram gamla 60- och 70-tals-LP:s med udda omslag på loppisar på landet kan leda fram till fantastiska upptäckter. Till exempel ”Det börjar våras” med Lill-Babs är något du inte du kan hitta på Spotify eller internet men på vinyl!

Alexander: – Jag brukar mest utgå ifrån vilka skivor som får bra betyg av recensenterna.

Erik: – Alex är ju journalist, så han läser väldigt mycket.

Alexander: – Ja, men även att åka finlandsfärja är en bra metod för att komma i kontakt med spännande musik.

Det är delade meningar om den svenska indiescenen just nu som enligt vissa är utdöende och andra blomstrande. Vad tycker ni om Stockholms indiescen?
Aron: – Jag tycker att den känns väldigt levande med tanke på att det finns flera bra spelningar som konkurrerar med varandra. Däremot finns det väldigt lite pengar i branschen på alla nivåer, så rent ekonomiskt är det döende. Men absolut inte när det kommer till innehåll, jag tycker att det finns jättemånga bra aktiva band, bland annat de som promotas och ges ut av vårt eget skivbolag Rama Lama Records.

Erik: – Jag tycker att den är väldigt levande till skillnad från där jag kommer ifrån, Umeå. Där är det mest hardcore-punk och blues/coverband som dominerar musikscenen om du skulle fråga mig. Den största skillnaden är nog att det är mer folk som bor här och således är det fler spelställen och ett större antal människor som pallrar sig iväg på indiekonserter.

Alexander: – Vad gäller Stockholm är det naturligtvis trist att halvstora konsertlokaler som Debaser Medis och Slussen bommar igen, det leder ju till att färre internationella indieakter kommer till Stockholm. Men å andra sidan tror jag att det öppnar upp för fler små, inhemska band att få en publik. Musikintresset i Stockholm är ju konstant, det är bara förutsättningarna för att leva ut det som förändras.

Erik: – Jag är dock för trött för att gå på spelningar i Stockholm, jag har blivit för gammal för att orka vara med i svängen. Så jag sitter mest hemma och lyssnar på jazz och odlar skägg som jag sedan rakar bort i ren desperation.

Alexander: – Det är väl det vi alla vill hålla på med egentligen.

Vad ser ni mest fram emot i vinter?
Erik: – Att med hedern i behåll få lyssna på Elvis julskiva, trots att jag även gör det på midsommar också.

Alexander: – Jag ser mest fram emot julskinkan, men det får man väl inte säga i det här jävla landet.

Max: – Jag ser fram emot att åka hem till Umeå och insupa den fantastiska yoghurthimlen.

Aron: – Jag gillar inte vintern. Fast brasvideos på Youtube är najs, speciellt i HD.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Pin It on Pinterest

Share This