De tilldelas Skaps priser 2020

av | jun 26, 2020 | Artiklar, Nyheter

Daniela Rathana, Axel Boman, Sammy & Johnny Bennett, Moonica Mac och Mapei är några av årets välförtjänta pristagare.

Musikskaparnas egna intresseorganisation Skap presenterade i dag årets Skappristagare och bland namnen hittar vi bland annat Yung Lean som blev tilldelad årets visionärpris och Daniela Rathana för årets nyskaparpris.

Var och en av pristagarna har blivit tilldelade en prissumma på 40 000 kr och vanligtvis brukar summan att betalas ut till hösten, men på grund av rådande omständigheter till följd av pandemin väljer nu organisationen att betala ut summan omedelbart och i ett meddelande uppmanas pristagarna att hålla ut:

– Samhället behöver våra musikskapare nu mer än någonsin tidigare. Ni tröstar, inspirerar och muntrar upp landets slitna sjukvårdare och omsorgspersonal under de korta viktiga stunderna mellan arbetspass, nyhetssändningar och sömn. Ni skapar ett soundtrack till den där semestern som inte blir som vi tänkt oss. Ni får oss alla att tänka på annat en liten stund men framför allt påminner ni oss om att det fanns ett innan, precis som det kommer att finnas ett efter.

Skaps poppris: Jacqueline Mapei Cummings

Med rötterna i hip hop skapar Mapei en modern och högst personlig popmusik. En rastlös musikskapare i ständig utveckling vars låtar kräver att man lyssnar.

Skaps indiepoppris: Henrik Berggren

Det är svårt att föreställa sig göteborgsk, för att inte säga svensk, indie utan Berggren. Oviljan att följa konventioner i kombination med både udda texter och dramatisk scenpersona lade grunden till all den indiepop vi nu ser som vardagsmat.

Skaps textpris: Parham Pazooki

Pazooki skriver med ett språk som i högsta grad berör, helt oavsett val av ämne. Hans texter går mot strömmen och vågar alltid vara nakna, öppna, utelämnande och personliga.

Skaps hederspris: Torkel Rasmusson

Rasmusson har gjort en livsgärning för musiken i Sverige när han balanserar mellan politik och poesi med samma stora patos. En av de mest betydande textförfattarna och låtskrivarna i den svenska progg-generationen!

Skaps housepris: Axel Boman

Den lågmält lekfulla housemusiken som är Bomans signum har under de senaste tio åren rönt uppmärksamhet världen över. Genom vara intim istället för bombastisk skapar han musik som lever långt utanför dansgolven.

Skaps barnmusikpris: Hanna Östergren & Axel Sjöberg

En duo med rötterna i rockens värld som ord- och musiksätter barns tankar och känslor. Med text och musik som talar till barnen utan att vara barnslig, bygger dom vidare på arvet från våra klassiska svenska barnskivor.

Skaps kulturbärarpris: Katarina Barruk

Barruk är en upptäcktsresande i vår egen kultur. Med stor musikalitet och passion har hon under de senaste åren satt umesamiskan på världskartan. Hon visar också att det går att sömlöst förena såväl jojk som minoritetsspråk med popmusik.

Skaps amerikanapris: Björn Pettersson Thuuri

Thuuri är en instituion i svensk amerikana. Som producent och låtskrivare har han arbetat med landets främsta artister i genren. Han bygger musikaliska broar mellan det karga svenska och det jordnära amerikanska.

Skaps punkpris: Dennis Lyxzén

Lyxzén har skapat sin egen stjärnbild på musikens stjärnhimmel. Efter över trettio år i punkens tjänst har han etablerat sig som svensk punks ålderman utan att för den sakens skull göra avkall på vare sig styrka i budskap eller musikalisk vitalitet.

Skaps visionärpris: Jonatan ”Yung Lean” Leandoer Håstad

Leandoer Håstad har etablerat sig som en exceptionellt spännande samtida musikskapare och en av väldigt få svenska hip hop-artister som rönt framgångar i USA. Hans nyfikna musik rör sig över genregränser och tycks befinna sig under ständig utveckling.

Skaps nyskaparpris: Daniela Rathana

Rathana har en röst vi hört bakom många andra och nu står stadigt på egna ben. Med personliga texter på svenska är hennes musik en vitamininjektion i den moderna svenska soulen.

Skaps producentpris: Joakim Åhlund

Personlig, orädd och nyskapande utan att tappa kontakten med traditioner och hantverk. Åhlund har varit med och skapat en stor del av det moderna svenska popundret genom alla de låtar och album i vår gemensamma musikskatt som bär hans signum.

Skaps filmmusikpris: Lisa Montan

Montan skapar filmmusik med ett alldeles eget ljudspråk. Hennes ömsinta, eleganta och personliga filmmusik illustrerar och nyanserar de filmer hon musiksatt till nivåer som hade varit omöjliga att nå utan hennes skapande.

Skaps singer-songwriterpris: Johan Airijoki

En rockpoet vars uttryck går rakt in i lyssnaren, med ett jordnära sound och texter som är mörka men ändå låter ljuset sippra genom sprickorna. Han lyckas med konststycket att låta som han alltid har funnits bland oss.

Skaps electropris: REIN

Rein skapar nästan industribrutal electropunk men också melodier som fastnar. Med råa texter som aldrig ryggar tillbaka och en enorm intensitet i sitt konstnärsskap och musikalitet.

Skaps rappris: Fatima Jelassi

En innovativ, modern musikskapare och rappare som inte tycks bry sig om att följa trender. Jelassi skriver lekfullt och oförställt på ett sätt som ingen inom svensk rap gör just nu.

Skaps folkmusikpris: Roger Tallroth

Mångårig föregångsfigur och stilbildare inom både svensk och internationell folkmusik. Tallroth lyckas med att vara både nyskapande traditionalist, innovativ gitarrist och låtskrivare vars alster nått lyssnare långt utanför landets gränser.

Skaps afrobeatpris: Njol Badjie

Både i Panetoz och på egen hand gör Badjie afrobeat som är både dansant och samtidigt klockrent melodiös. En förebild och inspiratör och en helt egen kreativ röst i vårt musiklandskap.

Skaps hip hop-pris: Sammy & Johnny Bennett

Bröder från Göteborg som gått sin egen väg. Med bredd och skicklighet i både låtskrivande och rap med ömsom tighta och luftiga rader visar de en mognad få artister har så pass tidigt i karriären.

Skaps folkpoppris: Maja Långbacka och Matilda Bådagård

Långbacka och Bådagård skapar en modern folkmusik med starka electropopinfluenser som bryter ner barriärerna för vad folkmusik kan vara. Med respekt för traditionen tar dom folkmusiken in i framtiden.

Skaps vispris: Lisa ”Moonica Mac” Brolander

Brolander har de senaste åren tröstat många brustna hjärtan med rader lika träffsäkra som poetiska och en röst som beskrivits som överjordisk visar hon oss det vackra i vemodet, styrkan i det sköra och det hoppfulla i mörkret.

Skaps jazzpris: Erik Söderlind

En flyhänt gitarrist med stor spelglädje och ren musikalisk entusiasm har tagit sig högt upp på jazzscenen. Söderlind är en sann musiker, uttolkare och kompositör som med ett melodisinne få andra begåvats med och samtidigt ett genuint förhållningssätt till det vackra i jazztraditionen.

Skaps EDM-pris: Tami ”Tami T” Tamaki

Med en stor kreativitet och ett perspektiv som musikskapare och textförfattare gör Tamaki musik som balanserar mellan glädje och melankoli, mellan skoj och allvar. Hennes musik är en emotionell molotovcocktail som inte lämnar någon oberörd.

Skaps improvisationspris: Sofia Jernberg

Jernberg är en storartad improvisatör som tänjer på jazzens gränser, när hon använder och utforskar rösten som instrument. Som kompositör är hon lika minst lika gränslös och fritänkande.

Skaps K-poppris: Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker

Carlebecker är en synnerligen mångsidig musikskapare som med attityd och ett helt eget anslag skrivit musik som älskas av såväl flera av genrens största artister som av miljontals fans.

Författare:
Redaktionen

Fotograf:
Press

Pin It on Pinterest

Share This