Före detta Popmaniskribenten Daniel Hånberg Alonso ger idag ut novellen Tabula rasa, en deckarnovell om romers historia och resande. Popmani har pratat med honom om att börja skriva, att krossa historielösheten för romer och skrivandet som eskapism.

Idag ger författaren och den före detta Popmaniskribenten Daniel Hånberg Alonso ut sin uppföljare till Block – En deckare ur balans i tiden, nämligen novellen Tabula rasa. Novellen handlar om att lyfta fram romers historia och finns från och med idag att ladda ned som e-bok.

Huvudpersonen i novellen heter Josef Block och har egenskapen att kunna hoppa i tiden. Josef Block, Sveriges enda metatemporala privatdetektiv, är en stoisk pragmatiker klädd i svart som accepterat sitt öde som tidshoppare utan att helt drunkna i bitterhet, berättar Daniel Hånberg Alonso.

– Jag visste att jag ville skriva en Stockholmsdeckare ur ett historiskt perspektiv men jag visste inte hur. Inspirationen kom när jag läste Alan Moores The League of Extraordinary Gentlemen där en mindre karaktär uppstår på samma plats men i olika tidsepoker. Tänk om det var något en privatdetektiv kunde göra fast med vilje? Släng in lite Kafka och Josef Block var född.

daniel_hanberg_alonso_2

Daniel Hånberg Alonso Foto: Julia Dansarie

Skrivandet och fantasin har alltid funnits hos Hånberg Alonso. Han berättar att han varken röker eller dricker kaffe utan hans beroende består av kicken som ges av att skriva.

– Eskapism har alltid varit mitt lyckopiller. Mitt tidigaste minne jag har kvar av att skriva, utanför skoluppgifter det vill säga är att jag vid nio års ålder skrev på en novell om hur en komet var på väg mot jorden i bästa domedagsanda. Jag ville bli astronom när jag var liten, med tanke på att den handlade om en komet skulle jag blivit en rätt usel en. Den drömska fantasin har alltid funnits där. Att se en film eller läsa en bok och insupas i en annan värld är bland det bästa som finns, snäppet bättre är att skapa sina egna.

Orsaken till hur Tabula rasa kom till var att Hånberg Alonso ville ta upp olika sidor i Stockholms historia i berättelsen med Josef Block.

– När jag började arbetet med nya boken Block – Mannen i vitt bestämde jag mig snabbt för att invandring var en av dessa, hur hade den sett ut de senaste hundra åren i Sverige och hur har vi behandlat den. Nästan direkt i min research stod en specifik grupp ut mer än andra, framförallt blev jag chockad av vad jag läste. På så sätt blev det att Tabula Rasa kom att fokusera på romer och resande.

tabula_rasa

Han berättar att Tabula Rasa i grund och botten handlar om utanförskap och hur detta genom ren och skär xenofobi förvandlas till ett problem. Är du annorlunda än normen blir du ett hot och behandlas därefter säger han.Framförallt ville han i novellen lyfta fram en historielöshet.

– Vi svenskar viftar gärna med hur jämställda och framåtsträvande vi är men Sverige lider av ett rejält selektivt minne.

Vi frågar vad han tycker att vi idag ska göra för att öka uppfattningen om romer och resande:

– Krossa historielösheten! För det här handlar inte om de senaste åren. Romer och resande har funnits i Sverige i århundraden. Det är viktigt att inte bara fokusera på nuet. Tack och lov följer oftast något gott med det onda. Forum för levande historia hade nyligen en oerhört intressant utställning om romer i Sverige. Ifjol släpptes även dokumentären om Katarina Taikon och hennes böcker började i och med det att ges ut på nytt.

Daniel Hånberg Alonso har tidigare släppt trilogin om äventyraren Thomas Blake, tagit en magisterexamen i filmvetenskap, arbetar som DJ, driver webbyrån Webbilicious och är dessutom kulturjournalist. Ikväll den 13 maj kl 18-02 hålls en öppen bokreleasefest på Södra teatern för pocketutgåvan av Block – En deckare ur balans i tiden.

 

Pin It on Pinterest

Share This