Idag slår Bok & Bibliotek upp portarna för årets bokmässa på Svenska Mässan i Göteborg. Mässan har öppet 22-25 september och har i år tema yttrandefrihet.

Bokmässan har funnits sedan 1985 och har med tiden blivit årets största händelse för bok- och biblioteksbranschen. Varje år samlas hela Nordens författare, förläggare, inköpare, journalister och bokälskare i allmänhet under Svenska Mässans tak i Göteborg för en helg fylld av böcker. Under mässans fyra dagar kommer ungefär 100 000 besökare.

fa521f1f-1aef-4ce7-9282-d110a6156526

bild: bokmassan.se

Bokmässans tema för i år är yttrandefrihet, något som har uppmärksammats i samband med att den högerextrema tidningen Nya Tider blivit beviljade plats på mässan. Bokmässan fick ta emot hård kritik för att låta Nya Tider, som enligt Expo har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, få utrymme på mässan. Med bakgrund av kritiken gjorde Bokmässan en ny utvärdering av tidningen som utställare och meddelade att Nya Tider inte längre var välkomna att ställa ut, med hänvisning till att tidningen inte delar mässans värdegrund. Även detta beslut skapade stor diskussion och Bokmässan överbelamrades av telefonsamtal och kommentarer av personer som upprördes över beslutet att tidningen inte fick ställa ut. Ledningen för mässan fick utstå hot och angrepp. När avtalet med Nya Tider utreddes igen visade juridiken att tidningen hade rätt till sin plats på mässan och de kommer nu att få ställa ut i helgen.

Diskussionen i media har fortsatt och inför mässan har Förläggareföreningen med medlemsförlag inlett ett upprop mot rasism. 2 500 tygkassar med motivet ”Bokälskare mot rasism” delas ut på mässan.

Helgens mässa bjuder på 3 700 programpunkter och omkring 2 000 författare och föreläsare. Ett axplock av de personer som kommer finnas på mässan är Alice Bah Kuhnke, Kim Thúy, Sandra Beijer, Patti Smith, Navid Modiri och Jonas Gardell.

Pin It on Pinterest

Share This