Modeskaparen Camilla Thulin har designat kostymer, underkläder och skrivit flera böcker om stil. Nu visas för första gången några av kreationerna från hennes 30 år långa karriär på Kulturhuset.

Foto: Niklas Palmklint

Foto: Niklas Palmklint

Utställningen heter Kostymer, korsetter och Army of Lovers. Men föredrar du att designa kostymkläder, underkläder eller kläder för det egna märket?
Underkläder slutade jag med för cirka tio år sedan, så det är ett avslutat kapitel. Men jag gillar variationen med kollektion, det handlar om plagg skapade för allt från privatkunder till vårt skrädderi till scenkostymer.

Vad är din designfilosofi?
Jag måste tycka att det är fint själv och att plaggen inte får kännas daterade, mer klassiska. Jag är ingen vän av slit och släng. Kläder ska hålla länge.

Har din personliga stil förändrats över åren?
Inte speciellt mycket. Jag gillar att se likadan ut jämt. Självklart, så ändras kjollängder och sådant. Jag är nu 55 år och tycker det är asfult med korta kjolar på tanter, det funkar fint på unga kvinnor, som följer trenden och modet. Men på tanter ser det bara fjompigt ut!

Foto: Matilda Rahm

Foto: Matilda Rahm

En del av utställningen består av Army of Lovers kostymer. Hur viktiga tror du att kostymerna var för deras image?
Hela Army of Lovers bygger på ett slags musikteaterkoncept. Varje singel eller sång har sin egen kostym, som illustrerar vad det handlar om. Jag tror att vår look och videorna gjorde mycket för Army of Lovers. Hela stilen var så annorlunda och är det fortfarande.

Det har sagts att du jobbar med stil, inte mode. Varför har du gjort det valet?
Mycket mode tycker jag är för fult. Jag gör ju kläder för vuxna människor, som vill ha någon slags beständighet. Man ska kunna finna sin favoritklänning även nästa år, dock i ett annat tyg. Om man hittar något fint i en modebutik och vill ha en likadan nästa år, så finns det inte och det är bökigt för vuxna människor, som vill se likadana ut.

Påverkas du av det rådande modet när du designar?
Jag tror att alla påverkas av det. Alla tygleverantörer jobbar ofta enligt ett färgschema, så man är ju tvungen att ingå i någon slags modebild rent färgmässigt.

Foto: Matilda Rahm

Foto: Matilda Rahm

Vad har varit det mest utmanande under din karriär?
Att få in pengar, betala någorlunda hyfsade löner och se till att företaget fungerar på alla håll och kanter.

Du föredrar att bära vad som anses vara kvinnliga kläder, som klänningar och höga klackar. Anser du att de stärker kvinnor eller begränsar de kvinnors rörelsefrihet?
Jag anser att det stärker kvinnans ställning. Jag går antingen i platta gympaskor till klänning eller kjol eller riktigt höga klackar. Jag känner mig ytterst fri i klänning,  det går snabbt att kliva i och ur och snabbt att gå på damrummet. Dessutom är klänning fortfarande ett plagg män inte kan gå i. För mig är inte den traditionella manliga normen normal, den är lika påhittad som den traditionella kvinnliga normen. Båda sakerna är påhittade. Dessutom ser de flesta kvinnor inte kloka ut i långbyxor och herrkavajer, det sitter för illa.

Vad i utställningen är du mest stolt över?
Jag tycker att allt är fint och jag står för det. Det är så mycket olika saker, så det är svårt för mig att favorisera något.

Camilla Thulin: Kostymer, korsetter och Army of Lovers pågår till 3 januari 2016 på Kulturhuset Stadsteatern.

Foto: Matilda Rahm

Foto: Matilda Rahm

Pin It on Pinterest

Share This