Brenn.: “Vi har inget stort hopp om att bli enorma i USA”

av | nov 14, 2019 | Intervjuer

Den färgstarka duon Brenn. har imponerat med sin egna tappning av popmusik. Nu har de aktuella med sitt debutalbum Elsker och i en intervju med Popmani berättar de om allt från inspirationskällor till bakgrunden till bandet. 

Vilka är Brenn.? 
– Brenn. är två pojkar som har helt olika tillvägagångssätt till musik. Vi gör rock och pop genom rejäla kompromisser och roliga studiosessions. Vi träffades på gymnasiet och började spela i band ungefär samtidigt. Det bandet var ganska mörkt och tungt och när det tog slut ville vi gå i en lite annorlunda riktning.

Hur har responsen på albumet varit?
– Responsen på albumet har varit mycket bra. Det är alltid någon som sjunger med till alla låtarna på konserterna så folk verkar gillar det. Det har varit en sjuk och spännande process att släppa den och vi är verkligen så glada som vi kan bli.

”Lekfull” känns som ett av nyckelorden i er musik. Vad är filosofin bakom ert skapande?
– Filosofin bakom vår musik är att ha kul. Vi vill inte vara så mycket av “artister” utan bara ha kul och låta det som sker hända.

”Det är lättare att skriva musik som duo.”

Hur går ni tillväga när ni skriver musik?
– Det börjar vanligtvis med en gitarriff, men vad som händer efter att riffen har gjorts varierar något. Alla låtar skapas på olika sätt i olika situationer, och inte alla låtarna är skrivna heller, så det blir lite svårt att svara. Vi försöker vanligtvis inkludera något konstigt element i låtarna också. Vi skrev Aura och Keen i Bendiks, som producerade några av låtarna, stuga medan Toivonen uteslutande var skriven av Edvard i hans rum.

På det första spåret Mystisk gästar Kaja Gunnufsen, vad kan ni berätta om det samarbetet?
– Vår producent Jonas kände Kaja sedan innan. Han spelar bland annat i hennes band. Samarbetet med Kaja var enkelt. Vi träffades i studion, pratade lite och lärde känna varandra. Sedan gick Kaja hem och skrev versen. Två månader senare satt vi i studion igen och vi skrev resten av låten tillsammans med hennes färdiga vers.

Du og Jeg sjunger ni ”Men du er jo mitt morraskudd”. Vad betyder egentligen morraskudd?
– En “morraskudd” är något som en heroinist tar för att starta dagen.

Hur tänker ni kring att era texter är på norska? Tror ni att er lyssnarbas blir begränsad till inom Skandinavien?
– Vi skriver på norska eftersom det är mycket mer personligt för oss och förhoppningsvis även för andra personer som pratar norska, svenska och danska. Men om det begränsar musiken för att bli stor utanför Skandinavien? Till viss del, ja. Men vi har inget stort hopp om att vara enorma i USA som det är nu.

Ni skriver musiken som en duo men när ni spelar live har ni en full banduppsättning. Vad kan ni berätta om den övergången?
– Det är lättare att skriva musik som duo, men vi kan inte spela låtarna live utan ett fullt band. Vårt band är också goda vänner till oss och det är mycket roligare att spela som band på fem personer än som duo.

Författare:
Jacob Starkenberg, Skribent

Fotografi:
Isak Jenssen

Pin It on Pinterest

Share This