Bolywool: ”Formatet rymmer en plats för experimentation och leklust”

av | Sep 28, 2017 | Intervjuer

Imorgon släpper duon Bolywool den andra delen av triologin From Void to Matter. Vi har intervjuat bandet om projektet och det kommande 20-års jubileumet som väntar i mars. 

Ni är mitt uppe i arbetet av en trilogi och imorgon släpper ni den andra delen. Hur kom ni på idéen?
Calle: – Idéen att göra en triologi eller serie av EPs har funnits ganska länge. Efter att vi släppt Hymnals & Bombs var vi ganska utmattade kreativt och behövde någon form av morot eller vitamininjektion. EP-formatet är ju ganska tillåtande och rymmer plats för experimentation och leklust – så istället för att börja på ett nytt album så fick det bli en triologi.

Oskar: – Precis, konceptet har väl varit att det inte finns något koncept. Det som skapas ska uppstå ur vakuum. From Void to Matter. 

Har processen gått som ni tänkte er?
Calle: – Mer eller mindre. Eftersom vi båda har familjer tenderar varje släpp att ta längre och längre tid att slutföra. Och från början var hela triologin tänkt att vara improvisationsverk som vi skulle klippa ihop i slutändan. Nu när alla delar är färdiga kan vi väl erkänna att den processen/idéen höll till 50%. 

Hur skiljer sig den första delen av trilogin från den andra som släpps nu på fredag?
Calle: – Första delen var helt improviserad och inspelad under en helg i maj 2016 in min lilla studio på Öland. Vi hade inte något färdigskrivet innan vi tryckte på record. Volym 2 är inspelad över längre tid och flera studios. Dessutom har vi flertalet roliga gäster, som Julia Bjernelind (Westkust), Johan G Winther (Scraps of Tape), Mobley och Jonas Odhner (Sonores) som tillför en helt ny dimension av färger till paletten. 

Oskar: – I arbetet med Volym II har konceptet vidgats I både tid och rum. De tre ingående låtarna är ganska olika varandra också även om det finns en röd tråd produktionsmässigt. Eftersom hela processen varit längre än vid första volymen är nog låtarna mer utarbetade.

Vill ni berätta lite om de tre låtarna som återfinns på EP:n, är det någon som ni känner extra mycket för och isåfall varför?
Calle: The Dial har vi ju släppt tidigare i en råare form 2010. Den har också alltid varit lite av en favorit att spela live. Den förkroppsligar på något sätt Bolywool och vad vi är. 

Oskar: – Just The Dial känns väldigt bra att ha med I det här sammanhanget. Jag har länge känt att den förtjänar att spelas in ordentligt och komma till sin rätt. I den här versionen har vi verkligen gått all in.

Void to Matter Volym 2 tycks ni ha arbetat med mer lager av ljudlandskap och det abstrakta, vilka inspirationer har lett till det?
Calle: – Vi har använt väldigt mycket analogsynthar, drones och samplingar. Inspirationen för mig personligen kommer mycket från Elephant 6-kollektivet, kraut och isländsk prettomusik. 

Oskar: – Jag har själv under en tid snöat in mer på konkret musik och improvisation och arbetat med field recordings osv. Det är något som har smugit sig in lite I Bolywool-produktionerna också samtidigt som vi har hållt kvar manga av våra gamla element.

Bolywool fyller ju snart 20 i år och i samband med detta släpper ni alla delar på vinyl. Hur har åren som gått sett ut, vad har varit bäst och vad har varit mest kämpigt?
Carl: – Ja, i mars 2018 fyller vi 20 år. Det är väldigt svårt att inte svara i novellform. Men det bästa är pilgrimsresorna till de atlantiska öarna, allt trevligt folk en lärt känna samt att få ha ett band som är mer som en livsåskådning tillsammans med sin bästa vän. De kämpigaste är ju fortfarande att få spelningar samt att det ju är väldigt tråkigt när externa hårddiskar med några års musik dör.

Oskar: – Det som känns roligt att vi är stadigt produktiva, trots logistiska problem och tidsbrist, och att det fortfarand känns roligt och utvecklande. Vi påbörjar ständigt nya projekt innan de föregående är slutförda. 

Har Öland har påverkat er musik på något sätt?
Calle: – Det är bara jag som bor där nu. Men det är klart att platsen påverkar. Speciellt nu när turistsäsongen är över, lugnet har lagt sig och det finns mer tid för introspektion och inspiration. Har återupptäckt södra Öland. Bra skit. 

Oskar: – Själv bor jag I Göteborg sedan 12 år men är uppvuxen på Öland. Ölivet är ju inte så långt bort i Göteborg heller. Det karga och vindpinade har väl alltid varit en inspirationskälla och en plats för rekreation. Jag hoppas på att få till en tripp till Öland nu under hösten vilket enligt mig är absulut bästa tiden att åka hem. 

Ni rekommenderar EP:n som något som kan bära en genom hösten, vad brukar vanligtvis bära er genom hösten?
Calle: – Jag brukar alltid bli sjukt sugen på att lyssna igenom följande tre album: Khonnor HandwritingOlivia Tremor Control Black Foliage: Animation Music Volume One, Gorky’s Zygotic Mynci Sleep/Holiday, vilka i min mening är det perfekta soundtracket till höstmyset. Doftljus är ju ganska mysigt också.

Oskar: – Långa skogspromenader för att skingra tankar och komma bort från stan är en sak. Brygga öl en annan. En skiva som man kan kan lyssna på under höstpromenaden är Photographs med Graham Lambkin och Jason Lescalleet, en fantastisk reseskildring som passar perfekt när löven skiftar färg.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Pin It on Pinterest

Share This