Moa Svan Fotograf: Jenny Jarnstedt

Moa Svan Fotograf: Jenny Jarnstedt

Som feminist är det en hel del litterära klassiker som svider att läsa. Ett otal gånger slår du besviket ihop en bok för att den inte låtit några andra än män komma till tals. Inom litteraturhistorien är mansdominansen bland författarna överväldigande , och listan med Nobelpristagare är inget undantag. För att istället hitta några riktigt bra böcker, som en feminist kan läsa utan att bli helt bedrövad, så kontaktade vi Moa Svan – feministen, komikern och journalisten – och bad henne dela med sig av sina bästa boktips.
– Inget går upp emot skönlitteratur. Här kommer fyra riktiga bok-smultron, säger Moa Svan.

Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson
­– Det här är en liten pärla, och delvis självbiografisk om Jeanette Wintersons liv. Boken innehåller reflektioner och livshistoria. På bara några sidor skriver Jeanette om varför hon och många andra röstade på Margaret Thatcher, och vad som sen hände. Om varför arbetarklassen i norra England kunde avancerad 1600-talsengelska. Om vad som hände när hennes mamma förbjöd böckerna. Om när hon letar efter sin biologiska mamma som vuxen. Små karameller att suga på och begrunda. Det är ingen lättsmält deckare, utan en saftig härlig stek att sätta i sig långsamt. En tugga i taget.

Southland av Nina Revoyr
– En japansk-amerikansk tjej gör upp med sin historia, samtidigt som hon tragglar en relation till sin tjej. Det här är en sån där bok som alla flator vill ha, men aldrig får. Där den lesbiska identiteten bara är. Handlingen är fokuserad på något helt annat. Jag älskar språket i den här. Jag älskar dialogen. Jag älskar också att den blir mer och mer som en kriminalroman, utan att förlora den historiska tyngden. Vad hände med japan-amerikaner under andra världskriget? Vad hände under rasupploppen i USA? Det är inte bara huvudpersonen som konfronterar sitt förflutna, det är lika mycket jag som läsare som får möta ett inte alltid så tjusigt förflutet i vår västerländska historia.

Fru Freud och jag av Anna Lytsy
– En febrig förälskelse. En relation till ett nyfött barn som man inte vill se i ögonen. En relation till en psykolog som finns där, men aldrig finns där. En psykolog som hjälper dig, men vägrar se lesbisk kärlek som annat än en psykologisk fel-länk. Det är en uppgörelse utan pekpinnar, och där inget är svart eller vitt. Det finns härligare kärleksromaner, men det här är en mindre ytlig bok om ett vanligt tema: Heterotjej blir förälskad i annan tjej.

Kyssa sammet av Sarah Waters
– En modern lesbisk klassiker. Jag säger inget mer. Den ska läsas. Som Hemsöborna, eller Hamlet, eller Ett öga rött. Det är en klassiker. För den som behärskar engelska är originalspråk att föredra, Tipping the Velvet, är lite hetare än Kyssa sammet. Den är inte heller så komplicerad att det blir svårt att förstå handlingen om ett eller annat ord inte riktigt gör sig begripligt. Finns även som film i tre delar, men boken, boken, boken ska läsas. Fingersmith, av samma författare, är desto bättre som film.

Tack Moa Svan för dina fina litteraturtips!

 

 

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This