BJÖRK – ABC

av | nov 23, 2017 | Artiklar, Framsida Startslider

Med fyrtio år på nacken som artist och nio skivor i bagaget är Björk en levande legend i musikbranschen. Hur sammanfattas en så bred och innehållsrik karriär? En gör det inte. Men en kan försöka. Här är alltså en överblick med de mest minnesvärda ögonblicken med Björk från 1965 fram till idag.

rca är bara en av många artister som har samarbetat med Björk men likväl har han en bärande roll i Björks musik, och hon i hans. Arca var nämligen med och producerade albumet Vulnicura (2015), och på den kommande plattan Utopia har han varit med i skapandet av skivan från starten. Arca är artist, producent och DJ, som nyligen även har börjat sjunga till sin musik – efter uppmuntran från sin vän Björk.

itcoin. Björk uppmuntrar sina fans att köpa hennes nya album Utopia med bitcoin, dashcoin eller liknande kryptovalutor. Hon beskriver Utopia som ett “Tinder-album” och är den första välkända artisten som gör en platta tillgängligt för den här typen av valutor. Dessutom ger hon en bonus – den som köper plattan genom hennes hemsida eller skivbolag One Little Indian kommer att få en bonus på 100 AudioCoins.

overs. Jag slutar aldrig att förundras över Björks oändliga kopplingar till andra artister, vare sig det är hon som beundrar dem eller de som beundrar henne är inte alltid helt tydligt, oftast är det ett ömsesidigt band. Hur som helst, många har gjort covers och remixer på Björks musik, varav hon själv har gett ut ett urval ur dessa (albumen Telegram och Bastards). Några urval: Death Grips gör en remix på Sacrifice, Anohni sjunger duett med Björk i låten The Dull Flame of Desire, Omar Souleyman gör en total nytolkning av Crystalline.

ebut. Det är namnet på albumet Björk slog igenom med internationellt 1993.Plattan var banbrytande med sina elektroniska inslag och Björks karaktäristiska röst, och sålde dubbel platina i Storbritannien varav hitsen blev Human Behavior och Venus as a Boy.

lektronisk musik – denna breda, oklara genrebeteckning, är ändå något som Björk har stått i framkanten för och framhävt sedan 90-talet då hon kom i kontakt med Londons underground-klubbar. Björk: ”… as a music nerd, I just had to follow my heart, and my heart was those beats that were happening in England. And maybe what I’m understanding more and more as I get older, is that music like Kate Bush has really influenced me. Brian Eno. Acid . Electronic beats. Labels like Warp .” (Time Magazine, 2015). 1997 spelade hon in låten Lilith med anrika IDM-duon Plaid.

ödd som Björk Guðmundsdóttir – men hur ser hennes bakgrund egentligen ut? Björk är dotter till elektrikern och fackföreningsledaren Guðmundur Gunnarsson samt Hildur Rúna Hauksdóttir, en aktivist som protesterade mot vattenkraftverket Kárahnjúkar på östra Island. Paret separerade när Björk föddes och hon flyttade med sin mor till ett bostadskollektiv. Intresset för musik kom redan vid sexårsåldern då hon började studera klassisk musik: musikteori som huvudämne, följt som första instrument, sång som andra val, men siktet inställt på att bli trummis. Flöjten har följt med ända till idag och på videon till singeln The Gate porträtteras Björk som en flöjtspelande varelse.

ondry. Eller, Michel Gondry, för att vara precis. Den franske regissören har prisats för sina filmer som Eternal Sunshine of the Spotless Mind och The Science of Sleep, men innan han blev ett namn på filmradarn fick Björk syn på en av hans musikvideor på MTV. Hon kontaktade honom och de inledde ett samarbete som pågår än i dag, med ett lyckat resultat. Kolla bara på Bachelorette eller Crystalline.

årresande masker. Björk har under sina senaste uppträdanden burit 3D-masker, som går under namnet “Rottlace”. Neri Oxman håller i maskprojektet och säger att de är perfekt anpassade till Björks ansikte, oftast ser de ut att vara gjorda av hårliknande material.

I love to love, är namnet på Tina Charles låt från 1976. Sången råkar även vara den första sång Björk sjöng när hon gjorde radiodebut som elvaåring (!). Året därpå släppte hon sitt första och självbetitlade album.
 Jazz. Det är väl inte den genre som ligger närmast med Björk i associationskedjan, men hon är inte den som säger nej till att vidga sina vyer. 1990 ger hon ut ett fullblodigt jazzalbum under titeln Gling-Glo, tillsammans med gruppen Tríó Guðmundar Ingólfssonar . Ett försmak inför världshitten It’s Oh So Quiet som följer jazzens toner på albumet Post, fem år senare.

änslor. Det är få artister som sjunger som Björk och kalibrerar sin röst med djupet av sitt känslocentra, och som dessutom skildrar det så avklätt i sina texter. Ta till exempel förra albumet Vulnicura , en skilsmässoplatta, “a complete heartbreak record” enligt Björk själv, där det inte nödvändigtvis handlar om skilsmässan per se – utan om berättelser kring känslorna. Oavsett hur man tolkar texterna går det inte undgå att Björks röst har ett alldeles unikt sätt att uttrycka känslornas mångsidighet. Eller som hon själv sjunger i Violently Happy : ”This small town hasn’t got room/For my big feelings”.

opez, Ricardo, känd som “the Björk stalker”, försökte mörda Björk i september 1996 efter att ha varit besatt av henne i tre år. Bägaren ska ha runnit över när han fick veta att Björk var i ett förhållande med brittiske musikern Goldie. Efter mordförsöket på Björk, en brevbomb, begick Ricardo Lopez självmord. Efter händelsen lämnade hon Storbritannien för Spanien, där hon senare spelade in albumet Homogenic.

ode. Även om Björk framför allt uttrycker de starka känslorna som finns inombords, är hon inte uttryckslös på utsidan. Idag samarbetar hon idogt med konstnären Jesse Kanda, som har gjort de flesta av Björks senaste scenutsyrslar, en modern konstnär som arbetar med det utforskande och groteska. Men framför allt glömmer världen aldrig bort svanklänningen, från Oscarsgalan 2001.

scar. Björk spelade huvudrollen i musikalen Dancer in the Dark av Lars von Trier (2000), och nominerades därefter i kategorin för “Bästa sång” med låten I’ve seen it all. Sången finns även med på albumet Selmasongs (Selma är namnet på Björks filmroll) som gavs ut samma år, och är en duett med Radioheads sångare Thom York. De båda är fortfarande goda vänner och hörs regelbundet. Björk vann även priset för bästa kvinnliga skådespelare på Cannesfestivalen år 2000.

ost. Inte bara mitt personliga favoritalbum med Björk med låten Hyperballad, utan även den platta som har flest hits. Björks tredje utgivna album utkom 1995 och var en salig blandning av storband och triphop. Post skrevs när hon hade bott i England ett tag och såg albumet som ett sätt att posta sina känslor till sina nära och kära på Island. Björk såg den som en andra del till albumet Debut och pressens intresse för Björk blev bara större när hon attackerade en reporter under sin turné med albumet. Post är i efterhand betraktad som en av årtiondets bästa album.

uicksand är en av de mer experimentella låtarna på Vulnicura, och också den äldsta låten som skrevs redan 2011 – skivan utkom först fyra år senare. Hon skrev Quicksand efter att hennes mamma hade fått en hjärtattack och därefter hamnade i koma i en vecka. Under de två kommande åren genomgick Björk en stämbandsoperation och skilde sig från sin man Matthew Barney, efter det ska hon ha känt sig själv sjunkande – som i kvicksand.

eykjavik måste nämnas. Inte bara för att när jag besökte staden, florerade det rykten om att “alla” hade stött på henne på något av stadens badhus. Utan också för att det är just i Islands huvudstad som Björk har växt upp i och har satt sin prägel på henne – och hon på den. Island och dess majestätiska landskap finns ständigt närvarande i hennes musik, inte minst i videon till Joga . Missa för all del heller inte att se en ungefär 16-årig Björk framträda med sitt band Tappi Tikkkarass med ditmålade röda kinder på Reykjaviks musikscen i den kultiga dokumentären Rokk i Reykjavik .

ugar Cubes. Björk var inte helt okänd innan hon blev soloartist; innan dess sjöng hon i The Sugar Cubes som räknas till en av de största isländska banden. De var aktiva från mitten av 80-talet till upplösningen 1992, och strävade efter att driva med den etablerade musikvärlden. Så här i efterhand går det inte undgå att musiken känns oerhört mycket 90-tal, om än på ett väldigt bra sätt, som i deras mest välkända låt Birthday.

v. Om du råkar tillhöra de olycksaliga som har råkat missa den fantastiska intervjun med Björk där hon bland annat pratar om hur tv:n egentligen är funtad.

niversum. 2011 gav Björk ut sitt kanske mest ambitiösa musikprojekt: albumet Biophilia. Det är ett konceptalbum där hon försöker samla universums gåtor: natur, vetenskap, och mänsklighetens relation till de båda. Hon använder unika musikinstrument, som teslaspolen (i låten Thunderbolt ), och varje låt bygger på ett fenomen i naturen. Dessutom är albumet världens första appalbum eftersom det var snabbt ute med att ges ut bland annat i form av en serie mobila appar, i samarbete med Apple.

irtual reality. Björk var snabb på bollen och var en av de första som gav ut en VR-video, musikvideon till sin låt Stonemilker som var filmad i 360 grader. Videon visades först i Björks utställning på Museum of Modern Art i New York innan den blev upplagd för allmänheten på Youtube.

einsteinskandalen. Björk var tidig ute med att stödja Me too-kampanjen mot sexuella övergrepp. Björk har tidigare talat sig varm om kvinnors rättigheter, men nu blev det personligt: hon outade en regissör som betett sig skandalöst, och berättade detaljer ur dramat bakom inspelningen till en film hon medverkat i. Det var inte svårt att pussla ihop bitarna, det handlade om Lars Von Trier och filmen Dancer in the Dark. Björk hade tidigare fått märkliga rykten omkring sig om att hon ska ha ätit upp en del av sin kostym under filminspelningen, och ska ha spottat Von Trier i ansiktet varje dag. Efter hennes uttalanden efter Me too klarnade bilden, kanske var det inte hon som var galen, utan världen vi lever i.

(Aphe) X Twin, den brittiske legenden inom elektronisk musik är även Björks polare. “We still send songs to each other all the time” berättade hon nyligen i en intervju. Det är en långvarig vänskap med Aphex Twin – de har hållit ihop sedan 1995 då de turnerade ihop.

amaha Qu20. Björks roll som tekniskt framstående producent har ofta hamnat i skymundan. När Vulnicura släpptes var det Arca som i flera månader felaktigt sades vara albumets producent, och tidigare har Matmos fått titeln producent för albumet Vespertine – trots att Björk hade lagt ner tre år på att skapa sin musik. Björk har egentligen alltid varit i framkant med att använda ny teknologi i sitt skapande, varav ett verktyg hon använde var sequencern Yamaha Qu20. Detta var innan persondatorn var helt utvecklad och Björk använde den för att kunna skissa på låtar i sin hemmastudio 1994. Modellen har även använts av storheter som Tricky, PJ Harvey och Autreche.

eena Parkins, harpist, är en av Björks många samarbetspartners som visar på spretighet i musikvärlden. Från samarbetet med Zeena Parkins har hon därefter jobbat med med bland annat Madonna; tillsammans skrev de titelspåret till Madonnas album Bedtime Stories (1995).

Å ldrandet. Björk har varit aktiv som artist i över fyra decennier, och den 21:a november fyller hon 51 år. Hur åldras man med värdighet? Kanske genom att inte stanna i redan trampade fotspår? Under 90-talet beskrev hon ofta som en sorts excentrisk manic pixie dream-girl, men med åren har Björk uppburit en föränderlig persona, där hon skapar en David Bowie-lik karaktär för varje album. Björk verkar ha en avslappnad hållning till sitt åldrande (DN, 2015): “Om något, så blir förhållningssättet till skapandet mer rent med åren. Det handlar mer och mer om ens mission. Jag tror att ju äldre man blir, desto närmare kommer man den rena platsen. Tidlösheten.”

Ä ldre än äldst. Få vet att Björk har en tatuering, ännu färre vet vad den betyder.
Symbolen heter “vegvisir” och är en sorts komplex kompass och härrör från en isländsk trolldomsbok kallad Galdrabok från 1600-talet. Vegvisir var förr i tiden målad i blod på hjässan för att förhindra personen från att gå vilse.

Ö som i landmassan – en ö. Inte bara för att Björk är uppvuxen på just en sådan (Island), utan också för att hon bryr sig om andra öar, som Grönland och Färöarna. Öarna är objekten för texten i hennes låt Declare Independence (2008, från plattan Volta ). Hon har även använt låten för att stödja ytterligare självständighetsförklaringar som Kosovo, Tibet, och på sin Facebooksida gav hon nyligen sitt senaste stöd – för Kataloniens kamp för autonomitet.

Författare:
Saskia Rubensson, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This