Bishat: ”Jag gick in i studion endast för min skull den här gången”

av | apr 23, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

Vi har pratat med artisten, låtskrivaren och producenten Bishat om hennes nysläppta mixtape Q417 och om hur processen förändras när en skapar något för sin egen skull.

Du växte upp i en musikalisk familj, vad för slags musik får dig att tänka på din barndom?
– Soca, gammal soul och jazz. Aretha’s Gold spelades alltid på vinyl på söndagar och soundtracket till Dirty Dancing var det enda som piggade upp min mamma under hennes vinterdepressioner. Så just den sitter i ryggmärgen.

I fredags släppte du ditt mixtape Q417, hur har skapandet sett ut bakom det?
– Lite annorlunda än tidigare faktiskt. Jag skrev alla låtar själv (förutom Unholy Romance som jag skrev med XOV), så det är bara mina tankar och sedan har jag jobbat med människor som står mig nära. Det är ett sjukt personligt projekt, vi hade liksom inga sessions där man vibbade fram låtarna. Som det annars kan vara när man gör musik.

Dessa låtar var räddningen under en låg period för dig, har musik alltid haft en slags läkande effekt på dig?
– Ja det har det, dels genom att lyssna på musik men också att jag upptäckte i tidig ålder hur förlösande det var att skriva ner sina tankar och känslor. Sen är det ju en helt annan grej att släppa dessa låtar, det är läskigt och fint samtidigt, som att man inte längre bär på allt själv. Låtarna får ett eget liv och de som lyssnar får tolka dem hur de vill och förhoppningsvis gör det något för någon.

”Jag kände mig rå och ofiltrerad”

Du har gått mot ett råare håll rent musikalisk den här gången, vad har du inspirerats av?
– Jag tröttnade lite på att försöka göra hits för sakens skull, något man som låtskrivare lätt kan fokusera lite väl mycket på. Så jag gick in i studion endast för min skull den här gången, stängde ute allt annat och slutade lyssna på hjärnspöken. Jag kände mig rå och ofiltrerad, vilket formade soundet.

Har ditt sätt att tänka kring skapandet förändrats något sedan du började med musik?
– Det skiftar otroligt mycket men något som är konstant och som jag påminner mig själv om då och då är att man måste göra sin grej och lita på sin magkänsla. Förut försökte jag passa in olika delar av en låt i ett färdigt format, men nu är det mer instinkt och känsla.

Berätta om musikvideon till Dream About Me.
– Videon och låten handlar om rädslan att förlora någon och rädsla för förändring. Att inte våga ge den andra utrymme när det egentligen är det enda som behövs, och istället för att låta saker förändras hålla hårt i det som varit och till slut förstöra det.

Du släpper via din egen label MINAMIN, hur kommer det sig?
– Jag ville göra det på mitt sätt och ha full kontroll över mitt skapande. Jag ville inte vänta på någon som skulle upptäcka mig, försöka ändra på saker och ha en massa åsikter. Det har känts bra att från början få utforma mitt artisteri själv och sen kan man såklart ta in folk som tror på en och som vill haka på. Men nu har jag ett litet team runt mig och det känns fett, för alla vill verkligen förädla min vision och det jag börjat bygga upp.

Vad har du för planer för sommaren?
– Jag ska till London ett tag och skriva musik, spela lite, resa och ta tillvara på livet nu när man börjar komma ut ur dimman. Kommer bli magiskt!

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Fotograf:
Julia Håkansson

Pin It on Pinterest

Share This