BC Unidos: “Vi vill skapa avund bland de som gör musik och glädje bland de som lyssnar”

av | nov 12, 2017 | Framsida Startslider, Intervjuer

Bandet, duon, laget BC Unidos släppte sin debut-EP Bicycle EP den 10 november där artisterna Charli XCX, Carly Rae Jepsen, Santigold och Shungudzo medverkar. Markus Krunegård och Patrik Berger berättar om hur BC Unidos blev till, om musik som skildrar att cykla bort ett sommarlov, lolita, narcissism och kärlek mellan Stockholm och Burkina Faso. Om att skapa musik lekfullt och fritt, utan mål och förväntningar.

Vilka är BC Unidos?
– Vi är ett band. Kort kan man säga att BC är vi, Markus Krunegård och Patrik Berger, vi är bandet och Unidos är alla som varit med och bidragit.

När, var och hur blev ni till?
– BC har växt fram de senaste åren i takt med att vi hängt mer och mer. Nu är vi i någon slags symbios, en svamp och en mossa som blir en lave, eller hur det nu är. Men rent konkret var det på en veranda hos en stekare som hette Vince. Han hade lurat på oss sitt kyffe, vi var arga på oss själva för att vi var så naiva, och för att slippa tänka på detta började vi spela gitarr under tystnad. Det hjälpte och sedan har vi fortsatt.

Vad har ni för relation? 
– Vi är svamp och mossa, vi är nära. Vi försökte göra saker för kanske tio år sedan men snurrade då runt i varsitt parallellt universum, så det blev inget möte då. Lite som kollegor som fikar bra på kontoret och sen utan förvarning ser något nytt, ujuj klick, och så vidare.

Vad handlar debut-EP:n Bicycle EP om?

– Den handlar inte om någonting, vi håller inte på med handling. Det är mer skimmer och känslor av diverse, såsom känslan av att cykla bort ett sommarlov, vara cool på en cykel, lolita, narcissism, kärlek mellan Stockholm och Burkina Faso. Så det kanske visst handlar om något.

Ni bjöd in artister från hela världen för att skapa musik tillsammans på Ulvhälls herrgård. Berätta lite om er vistelse där.
– Det spökade, vi samlades, ett gäng om sisådär 15 och spelade och skrev musik. Målet var att inte ha något mål, fri lek. Det funkade några gånger sen smög sig några slags målbilder in och korrumperade. Men nu kanske det skulle funka igen, känslan av frihet är ju väldigt flyktig.

Vad hade ni för förväntningar innan projektet?
– Inga förväntningar, sådant ställer bara till det. Men det blev tack och lov inte som vi hade tänkt oss. Vi har svårt att jobba utifrån ett tydligt mål, det känns liksom redan gjort när man gör det. Det blir som att större delen av processen bara blir ett verkställande av det som beslutats. Du hör ju, det låter plötsligt som kommunpolitik och det är vi tyvärr dåliga på.

Vad är er vision med BC Unidos? 
– Att vara fria, ha roligt och korsa oss själva med andra. Vi vill skapa avund bland de som gör musik och glädje bland de som lyssnar.

Författare:
Klara Ågren, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This