Barbarisms: ”En komplimang låter bra oavsett språk”

av | aug 29, 2018 | Intervjuer, Läsvärt

Stockholmstrion Barbarisms har släppt sitt nya album West in the head och vi har pratat med bandet om hyllningarna utomlands, inspirationen bakom det senaste albumet och tankar kring skapandet. 

Ni har sagt att ert album West in the head är som ett resmål i sig, och varje låt en vägbeskrivning om att ta sig dit. Skulle ni säga att ni har skrivit utifrån ett koncept?
Det är lätt att komma med en massa pretentiösa och konceptuella uttalanden i en pressrelease. Man får höra hur viktigt det är att varje skiva har en ”story”, framförallt från folk som inte själva vet hur en låt blir till. Jag påstår inte att jag själv vet hur det sker, men antar att det nästan aldrig är på det sätt som beskrivs i en pressrelease. Pressreleasen är mer en sorts ritualiserad förnedring man genomlider för att kunna säga: ”See, I’m not too difficult to play ball. I can bullshit with the best or at least the rest of them.”

Det är som när Hamlet tar Rosencrantz och Guildenstern i hand och säger att han bara är galen i nordnordväst, men frisk när det blåser sydliga vindar. Mot slutet av pjäsen skickar han dem såklart i döden. Jag har inga problem med att ge falska ledtrådar, men säger ogärna åt någon vart vinden blåser.

Jag uppfattar det som att er musik kan innehålla väldigt humor textmässigt, är det något ni håller med om?
– Om inte några av texterna var åtminstone lite roliga så skulle de antagligen vara för mycket nånting annat. Så jag uppmuntrar din uppfattning.

Vad blev ni influerade av när ni skrev ert senaste album?
Istället för att läsa biografier om plågade poeter, typ Hart Crane, började jag läsa om upptäcktsresare som Columbus och Magellan. Men jag lyssnade även på country och doo-wop. Fast den kanske mest nämnvärda influensen är Jan Håfström, gjorde omslaget till skivan. Jag tycker hans romantiserande av själva ytan på saker och ting är väldigt inspirerande.

”Jag har inga problem med att ge falska ledtrådar.”

Ni har hyllats en hel del utomlands, hur har det känts?
En komplimang låter bra oavsett språk. Men jag vill inte låta sentimentalitet urvattna min uppskattning.

Föredrar ni internationell mark före svensk rent musikmässigt?
Sverige är ett väldigt välkomnande land och lätt att skriva musik i, men jag har gjort väldigt lite för att assimileras in i svensk kultur. Så jag blir inte sårad om Sverige inte assimilerar mig. Jag har mina svenska vänner och medlöpare, i övrigt lämnar vi varandra ifred, Sverige och jag.

Om den svenska musikbranschen bestämmer sig för att lägga märke till oss, så är vi öppna för samtal.  

Hur skulle ni säga att ni har förändras sedan debutalbumet?
Jag hittar på färre ursäkter för vad jag gör om dagarna. Jag kommer att tänka på ett Wittgenstein-citat, “If I have exhausted the justifications … Then I am inclined to say “this is simply what I do.”

Tänkte ni annorlunda kring er musik då jämfört med idag?
Jag tänker lite mindre på mina låtar som bara mina och lite mer på vår musik utifrån oss, som band.

Som jag förstår det så var ni inte lika brydd i början hur ni uppfattades av “dem som bemödade sig om att lyssna”, på vilket sätt ser ni på musiken idag?
I många lyckliga år skrev jag låtar till typ fem kompisar. När vi släppte första skivan tänkte jag att låtskrivandet skulle fortsätta vara intressant om jag hade ett hundratal främlingar att skriva för. Nu har vi ännu fler vänner att skicka låtar till och jag hade rätt; 115 främlingar som lyssnar på ens låtar ser verkligen till att hålla upp intresset.

Det känns som att ni har gått igenom en hel del olika musikaliska perioder, har det varit viktigt för er utveckling som band?
Att bara kunna några få ackord är lite som att ha en väldigt begränsad garderob. Man har på sig samma kläder på olika fester.

Vad ser ni framemot karriärmässigt framöver?
Om jag plötsligt började blicka framåt mot en karriär eller möjlig framtid så skulle jag inte kunna skriva en till skiva. Och det vill jag göra.

Författare:
Emma Isberg, Skribent & Redaktör

Fotografi:
Press

Pin It on Pinterest

Share This