Augustine: “Jag har alltid satt ett väldigt högt värde på både text och melodi”

av | aug 20, 2019 | Artiklar, Intervjuer, Månadens intervju

Med sina poetiska texter direkt tagna ur hans liv har Augustine på bara några månader blivit ett namn att räkna med. I månadens intervju har Emma Isberg pratat med Augustine om varför han skriver sina texter, hur han hanterar fans och hur det är att satsa på musiken på riktigt.

Jag ringer upp Augustine en onsdagskväll i mitten av augusti. Vi har planerat in en telefonintervju någonstans i hans schema som under de senaste månaderna har varit minst sagt hektiskt. Han bestämmer sig för att ta en promenad genom Stockholms gator under samtalet, kanske för att ta luft efter dagens session, kanske för att samla tankarna efter helgen.

Under den gångna helgen gjorde Augustine nämligen en spelning på Stay Out West, hans andra spelning någonsin. Jag frågar honom om det kändes stort.

– Jo, det var hur kul som helst men det kändes också som att det fanns så mycket som kunde gå fel. Jag kan inte säga att jag känner mig särskilt erfaren av live, men som tur var kändes det jättebra och att det var väldigt roligt att folk var så glada och dansade.

Augustine debuterade i februari i år och han beskriver det senaste halvåret som omtumlande.

– Det känns inte riktigt som att jag har fått någon paus, fast på ett bra sätt. Det har bara hänt roliga saker hela tiden och jag har bara fått hänga med i tempot på något sätt.

Hänger du med i tempot eller behöver du landa?
– Både och. Vissa dagar kan kännas som att man inte riktigt är i fas och missar saker. Det kan kännas som att jag alltid ligger lite efter, fast det löser sig också till slut. Men det kanske hade varit skönt att få lite mer rutiner och bli lite bättre på att lägga upp vardagen och se det som ett jobb och att inte alla dagar blir annorlunda, fast det vill jag ju också, så jag vet inte, säger han och skrattar.

Men är det inte så att när man tycker att något är roligt så vill man göra det hela tiden?
– Ja, det blir ju tyvärr så att man ibland kan känna att det är roligt att börja skriva på en ny låt klockan 23 på kvällen för att det är då ens kreativitet kommer fram, men då är ju dagen efter ganska förstörd om man stannar uppe den natten…

Debutsingeln Luzon släpptes tidigare i år. Han blev snabbt hyllad för sina texter och blev lovordad av musikkritiker från alla olika hörn. Men att ta musiken på allvar och göra det “på riktigt” har varit en resa och något som inte har gått på rutin som han beskriver det. Men fokus har hela tiden varit på hans textförfattande som han hittade långt tidigare, innan han började med musiken, men då i form av poesi.

– Eller det kanske har varit försök till poesi får man väl säga. Jag vet bara att jag blev intresserad av texter och försökte skriva dikter på svenska när jag yngre. Sedan är det väl väldigt bra att jag tycker att det är roligt att skriva låttexter och musik.

Har du kunnat använda poesin i ditt textskrivande?
– Jag tror det. Eller jag har alltid varit väldigt intresserad av text. Jag vill alltid kolla upp låttexter om jag tycker om en låt och om det är en text som jag inte känner samhörighet med så tycker jag att låten blir sämre på något sätt.

– Jag har alltid satt ett väldigt högt värde på både text och melodi. Det kan vara en jättebra melodi men om det inte sjungs något vettigt så tycker jag snabbt att en låt kan bli ointressant. Och jag tror att dikterna ganska naturligt har blivit låttexter.

”Att lämna ut sig så
är inte jag van vid att göra.”

Augustine släppte sin debut EP Wishful Thinking i mitten på juni. Det är en EP med texter som bottnar i personliga betraktelser och tankar. Att släppa EP:n var både kul och läskigt och han var osäker på hur den skulle tas emot.

– De nya låtarna på EP:n var nog de mest personliga och helt ur mitt eget liv. Det var första gången som jag skrev så personligt och jag undrade vad folk skulle tycka, om jag lät helt knäpp. Att lämna ut sig så är inte jag van vid att göra.

– Men när jag själv lyssnar på musik så vill jag helst inte förstå hela låten. Vissa texter är väldigt rakt fram och att man som lyssnare förstår allt. Men jag tycker att det är lite roligt när man inte fattar något och får göra en egen tolkning. Man vill inte bli skriven på näsan, då känns det som att man inte får jobba själv.

Vill du att folk ska tänka så när de lyssnar på din musik?
– Om folk blir intresserade av texterna eller vill lyssna för att känna någon slags samhörighet så blir jag hur glad som helst. Men det är helt upp till lyssnaren.

Är det svårt att veta vad du ska berätta om i dina texter?
– Ja, men det kan också vara lite olika. Det är först nu som de har börjat bli så pass personliga låtar som det är nu. Det har jag aldrig skrivit förut. Även om en text börjar med en cool fras på engelska känns det alltid som att man hittar någon förankring till sitt eget liv.

– Som första låten Luzon, den handlade från början inte om någonting egentligen. Men sedan tillslut, när man testat fram och tillbaka många gånger, så klarnar det upp vad den handlar om.

”Det har blivit mer viktigt att få in mig i låtarna och använda skrivandet på ett terapeutiskt sätt.”

Alla använder skrivande olika. En del för att bara skriva av sig, andra för att de måste för att ta sig igenom saker. Det är tydligt att Augustines textförfattande står i centrum i hans skapande och jag frågar honom på vilket sätt han använder sitt textförfattande.

– Innan var det mest kul, det var inte särskilt personligt när jag skrev en massa demolåtar. Men nu på senaste så har det blivit mer viktigt att få in mig i låtarna och använda skrivandet på ett terapeutiskt sätt. Men sedan kan en låt handla lite om något från ens liv och resten kan vara på låtsas eller något som man ville skulle ske, lite som att man går runt och dagdrömmer.

Under de senaste månaderna har han fått ett större och större följe på sociala medier och människor från hela världen deltar i diskussionerna i kommentarsfälten för att undra om han har ny musik på gång.

– Det har varit över förväntan med folk som har hört av sig på Instagram och det är hur fint som helst. Jag tror inte riktigt att det går in i en att folk lyssnar på min musik och sedan letar upp mitt konto för att skriva ett meddelande. Det har jag aldrig gjort. Det är otroligt kul och jag vill skriva ett så fint meddelande som jag kan tillbaka. Det kan verkligen ta lång tid för jag vill få fram om hur glad jag blir. Jag tycker att jag låter löjlig om jag skriver för långt och det kan ta så himla lång tid att formulera ett svar. Men det är ingenting som jag kan klaga på direkt, det är bara fantastiskt roligt.

Jag säger att det kanske är bäst att inte tänka på att folk gillar en i den graden, att det kanske skulle stiga en åt huvudet.

– Nej, då tror jag att man blir stressad. Då kanske det känns som att det glider en ur händerna om man inte gör något varje dag och det har jag nog känt ganska ofta just för att allt är så kul nu så blir det en prestationsångest i det att fortsätta att leverera nya saker. Men det är inget problem i det, utan man får se det som att det är kul att det finns en förväntan på att det ska komma nya grejer. Det får man aldrig ta för givet.

Vårt samtal går mot sitt slut och det kanske även Augustines promenad gör även om det förblir osagt. Nu står han inför ett par spännande månader där han vill fokusera ännu mer på att spela live samtidigt som han är mitt uppe i skapandet av ny musik.

– Nu blir det väl som en omstart, eller kanske att lyfta det till en ny nivå. Jag vill släppa mer musik, sedan vill jag såklart börja spela mer live. Det var så himla kul nu i helgen, verkligen mycket roligare än vad jag tänkte innan för då så tänkte jag bara på allt som kunde gå fel. Men jag vill fortsätta att bygga upp något så länge det är kul, och just nu är det väldigt kul så det känns inte som att det kommer att vara så svårt att motivera sig efter den här våren och sommaren.

– Det känns nästan som att det borde hända något hemskt snart, för att jag har haft sådan tur hela tiden. Jag undrar varför egentligen men man får nog bara vara tacksam och bara hänga med, säger han och vi säger hejdå.

Lyssna på Wishful Thinking här.

Författare:
Emma Isberg, Skribent och Redaktör

Fotografi:
Emil Daniel

Pin It on Pinterest

Share This