Rosa Taikon Foto: Ann Lindberg

Rosa Taikon Foto: Ann Lindberg

Titel: Rosa Taikon – romsk silversmed och hantverkare
Författare: Brita Åsbrink
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld

Att ta del av en annan människas livshistoria är ibland något av det mest spännande man kan göra. Att få ta del av de händelser och upplevelser som format en person. Få läsa om vänskaper och kärlekar, att få återuppleva situationer som gjort avtryck i en person. Att läsa om Rosa Taikons liv i boken Rosa Taikon – romsk silversmed och hantverkare är stundtals precis så. Spännande. Lärorikt. Den berättar om en person som levt ett liv väldigt olikt många andra.

I boken får man läsa om Rosas liv. Om livet som rom i Sverige, om uppväxten och livet i tältläger. Om hennes karriär som silversmed. Men även om kampen för romers rättigheter. Tyvärr är berättelsen om Rosa i den här boken en berättelse som tar långa omvägar. Ibland försvinner den bakom onödiga fakta och datum och ibland är den röda tråden svår att följa. Tråkigt, för det här är en livshistoria väl värd att ta del av. Särskilt i det samhällsklimat som råder nu: att läsa om Rosas liv ger inte bara kunskap om en konstnärs karriär och liv utan det ger även en inblick i hur det kunde vara att leva som rom i Sverige förr.

Trots att den röda tråden svajar då och då och det blir svårt att hänga med får man ändå en inblick i vem Rosa Taikon är. Boken kan nog inte sägas vara en djupdykning i en persons livshistoria, utan mer en överblick. För den som redan vet vem Rosa är och kan en del om hennes liv och arbete är det här förmodligen inte en bok som ger så mycket ny kunskap. Men för en person som är nyfiken på vem Rosa är och vad hennes silversmide innebär är det här en perfekt början.

Pin It on Pinterest

Share This