Att hålla ögonen på 2020

av | dec 30, 2019 | Artiklar, Läsvärt

Efter att ha blickat tillbaka 2019 är det dags att se vad vi har att se fram emot under 2020. Här är några av artisterna som Popmanis redaktion tycker att en bör hålla ett extra öga på under nästa år.

Bromander

Det finlandssvenska popundret har börjat sprida sig från fastlandet ut till öarna också, närmare bestämt till Åland. Staffan Lindström har gjort sig ett namn under sitt alter ego Bromander. Sedan hans debut 2017 har det varit relativt tyst från Mariehamnssonen, men i år har han återigen gett ifrån sig ett par poppiga livstecken. Håll utkik efter nya skivan Underströmmar som släpps under våren.

Maximilian Haglund Holst

Moonica Mac

Det är något med närvaron i Lisa Brolanders, under artistnamnet Moonica Mac, röst som inte riktigt går att greppa. Den är ömtålig men samtidigt sylvass med ett vemod som nästan går att ta på. Med finess skildrar hon utelämnande texter om ett bräckligt kärleksliv. I slutet av november hade debutalbumet Stark & sårbar release, en platta som både bär den hjärtekrossade och hyllar den överlevande. Med sin unika, tidvis smärtsamt ärliga, röst är Moonica Mac en artist att hålla ögonen på 2020. I vår agerar hon bland annat förband åt Miss Li.

Matilda Rånge

Esther

Under 2019 har Esther släppt ett gäng underbara singlar. Hennes Follow Me Home, skriven tillsammans med Pontus Winnberg från bland annat Miike Snow och Amason, är en som en vacker och vemodig vaggvisa, och en av årets finaste låtar. Esthers musik må vara lågmäld, men min spåkula säger att hennes framtid är mer storslagen. Jag hoppas på ett kommande albumsläpp 2020 då Esther erövrar den svenska musikscenen.

Saskia Rubensson

Tamino

Med sin magiska förmåga att trollbinda sin publik har Tamino Amir möjligheten att sprida en förtrollning över världen. Debutalbumet Amir kom redan förra året men medverkan i ett antal inflytelserika konsertinspelningar, inte minst NPR Musics Tiny Desk Concert, har spridit hans nervkittlande sånger och vida röstregister till nya öron. Jag hoppas, och förväntar mig, så innerligt att fler kommer att inse hans storhet och potential under 2020.

Jonas Hallén

PAU

PAU, eller Pauline Högberg, är inte direkt okänd inom musikscenen men en kan väl konstatera att det börjar blomma ut rejält för henne senaste åren. Tidigare i år invigde hon Pride Park följt av Mel C och Icona Pop. Bara en sån sak. Under hösten släppte hon ett gäng remixer av den senaste singeln Promise Land vilket kom som en glad överraskning. Det känns som hon dykt djupare in i elektronisk diffusa men lyckas ändå hålla det stilrent. Det märks att PAU blir tydligare och klarare i sitt artistiska uttryck, en resa som ska bli spännande att följa. Inte minst under nästa år då det ryktas om att mer musik kommer att släppas. Så spänn öronen och ögonen för det vill ni inte missa!

Lili Gustafsson

BENEE

Sakteligen har den nya zeeländska popartisten som dykt upp i svallvågorna av Billie Eilish börjat synas mer och mer. Hon blev nominerad till bästa nyzeeländska akt på MTV:s EMA-gala och i slutet av året letade hon sig också in i P3:s rotation med låten Find an Island. Två EP:s hann hon med under 2019, och om det fortsätter i samma takt kan vi förhoppningsvis förvänta oss en fullängdare nästa år.

Emma Thimgren

Gula Gången

De var visserligen förband till bob hunds båda helgen v. 48:gig i Stockholm, så en del har nog redan fått upp ögonen för Gula Gången. Under 2019 släppte de tre singlar, alla riktiga pangers, så förhoppningsvis har vi ett debutalbum att se fram emot 2020.

Clara Kron

Karakou

Vardagspopbandet från Uppsala startade redan 2012 och har haft en stadig resa framåt tills nu. 2019 blev året då de släppte den fantastiska (och underskattade) singeln Nästan ingenting tillsammans med Nadja Evelina. Personligen hoppas jag på ett debutalbum under 2020, gärna med fler samarbeten. Tillsammans med band som Riga Tiger och tidigare nämnda Nadja Evelina har vardagspopen äntligen hittat sin plats i musiksverige.

Erik Magnusson

June Vide

I våras släppte June Vide, som består av Agnes Båth, Klara Malmer och Sally Otter Arosenius, sina första singlar Blue och No Need. En dag kommer de ta världen med storm med sina melankoliska elektrobeats, reverb-effekter och mäktiga texter. I januari släpper de sitt debutalbum och förhoppningsvis blir det fler liveframträdanden. Håll ögon och öron öppna efter Stockholms coolaste trio.

Sara Jones

The Rhymes

The Rhymes bildades i Uppsala och repar sedan dess i Östgöta studentnations katakomber. Något de gjort med framgång vilket lett till gig som förband till Mando Diao. Efter att ha sett dem live på både stora och minimala scener i år blir slutsatsen att det aldrig är tråkigt. De kan enligt batterist Adam Ehlerts egen utsago beskrivas som: ”[…] att Sven-Ingvars endast hade lyssnat på The Killers och U2, tänk dig om Chuck Berry hade tagit mer koks. Tänk dig ett kokande The Police på steroider och X2000 rakt in i kaklet. The Rhymes är Sveriges enda band.” I januari väntar spelningar på Grand, Malmö, och Scalateatern, Stockholm, följt av två singlar och ett debutalbum senare under våren.

Markus Hällje

Spader Kung

Malmöbandet Spader Kungs tidigare verk låter uppfriskande råa och spontana i kontrast till mycket annan musik i dag som både är välpolerad och slätstruken. Bandet kan räknas till ett av de få riktiga punkbanden i Sverige just nu och framförallt är de ett explosivt liveband. Spader Kung släppte 2017 EP:n Jesus ser dig och i år gav de ut singeln Parasit. Under 2020 släpps debutalbumet och det blir garanterat allt annat än platt.

Josefin Östby

Petra Mases

Du kanske känner igen Petra Mases från indiepopbandet Francis, men i höstas debuterade hon även som soloartist och det var också då som vi fick höra henne sjunga på svenska för första gången. Det nya språkvalet lämpar sig perfekt tillsammans den proggdoftande pop och textraderna känns både innerliga och hemtrevliga på något vis. Kanske är det fotspåren av kultmusikern Torkel Rasmusson som hörs på låten Peru som får mig att känna mig så trivsam med soundet.

Elin Strömberg

BOI

Debutsingeln Imaginary Boys kom i år och blev snabbt en låt som fick gå varm hos mig. Nu har BOI hunnit släppa fyra låtar, alla med samma teman: frigörelse och självvärde. Med hennes texter om att resa sig när folk trycker ned en och att slå sig fri från normer känns det väldigt tryggt att gå in ett stormigt 2020. Sedan skadar det inte att hon sjunger riktigt bra, det är en bonus.

Emma Isberg 

 

Författare:
Redaktionen

Fotograf:
Fredrik Hillbom

Pin It on Pinterest

Share This