Att hålla ögonen på 2018

av | Dec 29, 2017 | Artiklar, Läsvärt

2017 är snart slut och har lämnat oss med många nya favoritartister men nu är det dags att blicka framåt för att se vilka artister som vi kommer att spela på repeat under nästa år. Dessa akter vill Popmanis redaktion att du hålla lite extra kolla på under 2018.

Gents

I samlingen bland mina mest spelade låtar från 2017 hittar vi den danska duon Gents. Ett band som trots sin exceptionella musik lyckats passera relativt obemärkt i Sverige. I april släppte duon sitt debutalbum About Time, en LP bestående av tio spår av ren magi. Vi bjuds på drunknade syntslingor iklädda lekfulla 80-tals beats som tillsammans med Niels Fejrskov Juhls säregna vokaler ebbar ut i ett konstaterande att About Time definitivt är ett av årets bästa släpp. Jag hoppas innerligt att fler upptäcker Gents under det kommande året och att de svenska bokarna tar sig i kragen och ser till att vi får uppleva denna danska duo i liveformat.

Elin Strömberg

Sarah Klang 

Den nioende februari släpps Sarah Klangs debutalbum Love In The Milky Way. Skivan kan förbeställas genom Bengans skivaffär, personligen har jag nog inte sett fram emot ett album så mycket på länge. Rösten Sarah Klang besitter når lika långt till stjärnorna som den lär göra internationellt. Konceptet är solklart och alla detaljer från trumslag till drömska körer till hårlockar och ömmande texter smälter som varm choklad i hjärtat. Hon är definitivt Göteborgs stolthet, ett stort stjärnskott att hålla ögonen på 2018.

Tilde Hjelm

Elina Ryd


Elina Ryd har beskrivits som “Sveriges Lana Del Ray”. Jag håller inte riktigt med, även om det finns vissa likheter: den mörka och sensuella rösten och närheten till livets mörka vrår. Legenden Peggy Lee ligger närmare i referensboken, men oavsett vem man vill jämföra Elina Ryd med, så rekommenderar jag att lyssna och bli imponerad av fina Sprickor från hennes debutalbum Falla. Mer Elina Ryd till 2018!

Saskia Rubensson

Janice

Med debutsingeln Don’t Need To som kom 2016 uppmärksammades Janice både på hemmaplan och utomlands. Efter ett 2017 med hyllade singelsläpp (har du inte lyssnat på Queen och I Got You än så gör det – nu) och utmärkelser som Framtidens artist (av Musiken i P3) finns det inget stopp på hur långt Janice kan gå. 12 januari 2018 kommer debutalbumet Fallin’ Up, och om de senaste åren inneburit hennes genombrott så är det 2018 som hon bryter ljudvallen.

Helena Paulsson

Gabriel Black

En viss mystik omgärdar nykomlingen Gabriel Black. På sociala medier är han sparsam med information om sig själv, men skriver samtidigt ut sitt telefonnummer så att fans kan ta kontakt: ”I make music in my room text me” är det enda som står på hans Twitterprofil. Och det är många som berörs, med all rätt. Serien av singlar som släppts under året – sinsemellan helt olika, men något slags blandning av hiphop, lo-fi, indie och emo – binds ihop av en nästan plågsam intimitet. Det är som att läsa någons dagbok, skämmas och samtidigt känna igen sig.

Daniela Lillhannus

Goat Girl

Goat Girl är mer än ett eggande bandnamn. De är ett excentriskt Londonband som gillar perfekta gitarrer, blasé texter och underskön indie. Under 2017 har ett par singlar kommit ut (däribland det hypnotiska mästerverket Crow Cries), men jag väntar fortfarande på ett debutalbum. Kanske kommer det 2018, kanske blir det året för det breda genombrottet. Det är vad världen behöver – även om världen inte nödvändigtvis vet om det ännu.

Moa Marken

Katthem

Ett fyrakvinnostarkt band där medlemmarna roterar instrument från låt till låt, men som låter lika stökigt och bra oavsett. Årets femlåts-ep Ritalina innehöll såväl dansgolvsfyllaren Jag blir bara kär i fula som kamplåten Nyckeln i handen (fast jag inte bryr mig). Träffsäkra texter och punkmelodier får mig att önska mig en fullängdare och att se dem live många fler gånger 2018.

Clara Kron

Pale Waves

Pale Waves är det brittiska bandet som under 2017 bara har hunnit släppa tre singlar men gått hem rejält hos både musikkritiker och lyssnarna både på hemmaplan och utomlands. Deras glittriga elektroniska popmusik är precis vad som behövs i musik rotationen just nu. Senaste singeln New Year’s Eve är en sådan singel som en bara vill dansa till samtidigt som orden är så sorgliga att en bara vill gömma sig. Under 2018 väntas de släppa sin debut-EP och 2018 kommer definitivt att bli ett hektiskt år för Pale Waves.

Emma Isberg

BC Unidos

BC Unidos består av Markus Krunegård och Patrik Berger, som tillsammans med artister från hela världen har samlats för att skapa musik på ett nytänkande och fritt sätt, utan mål eller förväntningar. Debut-EP:n, Bicycle EP, som släpptes i november är ett resultat av detta musikprojekt. På EP:n medverkar artisterna Charli XCX, Carly Rae Jepsen, Santigold och Shungudzo. Debutalbumet beräknas vara klart våren 2018 och vi ser fram emot att se vad detta innovativa musikskapande kan resultera i.

Klara Ågren

Wy

Det snackas om Wy på stan. Med EP:n Never Was i bagaget släppte de debutskivan Okay i höstas som fick strålande recensioner. Skivan är verkligen fantastisk och vi kommer utan tvekan få se mer utav denna duo nästa år. Spelar de sina kort rätt är jag övertygad om att vi snart kommer kunna se dem på en europaturné och på coola festivaler som till exempel Best Kept Secret.

Josef Hermansson

 

J.O.N.

De av oss, som allt för många gånger, har ramlat ut från andra långgatan känner till Jons stämma. Han är personifieringen av frasen ”punken lever”. Whoa Dad! signade honom under året och det var inte förvånande. Singeln Teenage Alcoholic påminde 13-åringen i mig varför jag hade American Idiot på repeat på min mp3-spelare.

Valerie Kaspersen

side effects

Psykrockbandet från Stockholm har under året gått från lokalkändisar till tv-rutan som husband i Ebbots Ark. Under våren ska de ut på turné med Ebbot under namnet The Indigo Children. Har du inte redan kollat in deras egna projekt är det dags att kolla in festivalsommarens nya tillskott. Deras senaste EP Feels Like Walking On Sunshine känns både fräsch och lite vintage. Helt rätt i tiden!

Erik Magnusson

The Other Shi

Hamburgbaserade The Other Shi släppte nyss sitt debutalbum Bodylotion med textrader som fångar samtiden såsom “Baby’s got no Iphone, baby’s gonna die alone”, det är smart, vasst men alltid med glimten i ögat. The Other Shi ser ut att vara en tumblrkusin till Die Antwoord samtidigt som de är ljudmässigt besläktade med The Knife fast i en poppigare tappning, att ens försöka förklara soundet vidare känns onödigt, det gör helt enkelt riktigt bra electropop.  Efter att även ha sett dem live är jag övertygad om att de förr eller senare kommer slå stort.

Amanda Båmstedt

Författare:
Redaktionen

Pin It on Pinterest

Share This