Krönikor

av | dec 5, 2016

KRÖNIKA: Du är vad du lyssnar på

Musiksmak är för många en viktig byggsten av ens identitet, men är ofta det som hårdast justeras innan den står inför omvärldens beskådan. Justeringar som drivs av skam, men i skammen bor också de mest autentiska delar av ens person.

läs mer

Femton år med Ys

I år är det femton år sedan Joanna Newsom släppte sitt tidlösa album Ys och det är ett litet jubileum som är väl värt att uppmärksamma av flera olika anledningar.

läs mer

KRÖNIKA: ”Men menade du verkligen det du sjöng?”

Frågan om hur pass självbiografiska låttexter är tycks vara lika gammal som oförmågan att skilja på verk och person. Men medan män kan skylla på att ett konstnärligt verk inte behöver vara dokumentärt, blir kvinnliga artisters privatliv automatiskt en spelplan för diskussion.

läs mer

KRÖNIKA: Året som tog musiken

Detta var året jag tappade musiken. Mitt i all pandemivardag förlorade jag den. Aldrig någonsin har jag haft så få lyssnade minuter på Spotify. Förlåt alla artister. Förlåt mig själv. Men nu har jag hittat tillbaka.

läs mer

KRÖNIKA: Låt oss rappa om sex

Sex har alltid varit ett självklart inslag inom hiphop. Men när allt fler kvinnor nu slår igenom i genren upplevs dessa sexuellt laddade texter plötsligt som omoraliska. Handlar det verkligen om objektivt ansvarsutkrävande, eller är diskussionen i sig misogyn?

läs mer

KRÖNIKA: Ah, look at all the vilsna människor

”Förekomsten av covers har i, triggervarning, d*ssa t*der blivit vanligare. Lägereldskänsla i all ära, men fick vi inte tillräckligt av den när Sverige föll in i en kollektiv Så Mycket Bättre-bubbla?” – läs Matilda Rånges redogörelse om coverinflationen bland popartister.

läs mer

Klicka här & skriv till oss!

Pin It on Pinterest

Share This