avengers-1Av de runt 230 filmer som hade premiär i år har jag sett sorgligt få, ska sägas direkt. Följaktligen är detta en högst personlig uppfattning av filmåret 2012, där jag utelämnar filmer som säkert är mästerverk men som jag beklagligt nog missat.

Jag hade sett fram emot ett par stora spektakel och många levererade. Med Joss Whedons dialog och den otroliga ensemblen överträffade The Avengers mina förväntningar och jag tvivlar på att jag haft en mer underhållande upplevelse på bio. The Dark Knight Rises var i kontrast en tyngre och dystrare superhjältefilm, men ett fantastiskt farväl till den bästa Batman celluloid skådat. Peter Jackson gjorde Hobbit: En oväntad resa till ett minsta lika episkt äventyr som Sagan om ringen, trots den modesta förlagan. Och så var det Prometheus, ja. Nå, tre av fyra är inte så dåligt.

Rian Johnsons Looper är en annan film som hänger sig kvar, kanske för att jag fortfarande inte bestämt mig för om den var fantastiskt bra eller vansinnigt överskattad. I vilket fall var det en stämningsfull och klurig film, med en briljant insats från Joseph Gordon-Levitt.

Ett mindre roligt minne av filmåret 2012 är den märkliga debatten om Mikael Marcimains Call Girl, en oerhört välgjord och spännande thriller som tråkigt nog reducerats till ”Palme-filmen”. Detta utan att faktiskt handla om Olof Palme, vad än andra så gärna vill göra gällande.

Bäst på bio: Call Girl, av de filmer jag lyckades pallra mig iväg till.

Bäst på TV: Treme – HBO:s bitterljuva skildring av New Orleans fortsätter briljera med minnesvärda skådespelarinsatser och underbar musik.

Bästa skådespelare: Pernilla August var obehagligt bra i Call Girl.

Mest underskattat: Återigen, Call Girl, som trots fina recensioner alltjämt verkar bli ihågkommen av helt andra skäl än vad den borde.

Sämst på bio: Taken 2. Liam Neeson kan rädda mycket, men inte den filmen.

Överraskning: Looper, som tog en väldigt oväntad vändning halvvägs.

Besvikelse: Prometheus med sin obegripligt motsägelsefulla handling.

Mest överskattat: Take this Waltz, somvisserligenhade hjärtat på rätta stället.

Pin It on Pinterest

Share This