Årets Polarpris går till Metallica och Afghanistan National Institute of Music

av | feb 14, 2018 | Artiklar, Nyheter

Efter ett 30-tal år av prisutdelning till åtminstone något väntade utövare av musik så gör Polarprisjuryn i år sitt förmodligen mest kontroversiella val.

Polarpriset instiftades 1989 och sedan 1992 delas det ut årligen till ”för betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musiken eller musiklivet, och skall kunna avse alla områden inom eller med nära anknytning till musiken”.

Ofta har priset gått till två pristagare vardera år, ofta en vinnare som håller på med mer populärmusik och en utövare av klassisk musik till exempel. Som 1992 då priset gick till Paul McCartney och kort och gott till de baltiska staterna, alltså Estland, Lettland och Litauen. 2006 gick priset till det brittiska rockbandet Led Zepplin och den ryska dirigenten och operaregissören Valerij Gergijev.

I år gick priset till det amerikanska trash metal-bandet Metallica och till Afghanistan National Institute of Music. Metallica bildades 1981 och har sedan dess sålt över 110 miljoner album. Bland deras hits finns låtar som Nothing Else Matters och Master of Puppets. Detta är första gången Polarpriset delas ut till ett metalband.

Afghanistan National Institute of Music är också ett spännande val då de har som avsikt att ”säkerställa musikaliska rättigheter, förändra liv genom musik, återuppliva och säkra Afghanistansk musik, träna framtida musiker samt leda kulturell diplomati mellan Afghanistan och de internationella länderna”. Deras fokus ligger främst på att stötta de allra mest utsatta barnen i Afghanistan – föräldralösa, gatuförsäljare och flickor.

Att Afghanistan är ett land i öppet krig, vilket en mängd invånare flyr ifrån, men som Sverige valt att bara tillfälligt stoppa utvisningarna till – trots att Utrikesdepartementet starkt avråder från resor till landet, är också spännande, och förhoppningsvis belyser priset frågan ytterligare.

Årets pris har blivit minst sagt ifrågasatt och omskrivet, främst om just Metallica ska få det – av alla metall eller hårdrocksband det finns att välja på, men skulle det vara så att First Aid Kit sedvanligt gör en cover på vinnarens musik, och om de i år gör det tillsammans med någon av Afghanistan National Institute of Musics körer eller band, så är det säkerligen något att se fram emot.

Författare:
Clara Kron, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This