Årets musikvideo – 2019

av | dec 27, 2019 | Artiklar, Video

Musikvideos är musikaliska konstverk som förtjänar att uppmärksammas i en tid där streamingtjänsternas listor tar över mer och mer. Popmanis redaktion har valt ut årets bästa musikvideos.

Underbara ingenting – Jag spelar döden 

Genom att klippa och klistra med stop motion-teknik har Underbara ingenting skapat en musikvideo som inte liknar något annat jag sett i år. Det är lika delar en underhållande musikvideo som en vacker konstinstallation. Mina tankar förs till Håkan Hellströms visuella effekter till låten Uppsnärjd i det blå som han använde under sina konserter såväl 2016 som 2017 – om någon nu kommer ihåg just det!

Maximilian Haglund Holst

 

The National – I Am Easy To Find 

Okej, nu kanske vissa mer konservativa röster kommer att protestera när en kortfilm benämns årets musikvideo, även om både Thom Yorke och The National i år släppte kortfilmer till sin musik. Om vi breddar begreppet musikvideo är i alla fall I Am Easy To Find av The National, med regi av Mike Mills, ett av årets allra finaste skildringar av livet. Med Alicia Vikander i huvudrollen porträtteras ett livsöde som är gripande och oförglömligt.

Saskia Rubensson

Dorian Electra – Adam & Steve

Dorian Electra har i princip bara börjat sin resa som könsnormsbrytande underhållningsikon, men har redan gjort avtryck i popvärlden. Tillsammans med Westen Allen har hen också regisserat ett antal minutiöst beskaffade musikvideor som Man To Man, Flamboyant och Career Boy. Videorna har den där over-the-top WFT-faktorn som sedan ros hem av otrolig kvalité och relevans. Precis som dessa tidigare verk gestaltar Adam & Steve låtens budskap med genomarbetad symbolism i dekor och kostym.

Jonas Hallén

Melanie Martinez – K12

Istället för att begränsa sig till separata musikvideos för det nya albumet bestämde sig Melanie Martinez för att sätta ihop alla till en långfilm. Musikvideorna har även släppts som separata klipp och på egna ben står Nurse’s Office starkast. Inte alla videos klarar sig utan kontexten av filmen, men i sin helhet är den nästan bättre än själva musiken.

Emma Thimgren

FKA twigs – home with you

Jag hade så höga förväntningar när FKA twigs släppte den här låten. Men både låten och tillhörande musikvideo knockade mig fullständigt. Berättelsen i videon lämnar så mycket till betraktarens ögon och eftertänksamhet. Ett musikaliskt konstverk i all sin prakt. Ord känns på många sätt överflödiga.

Lili Gustafsson

 

HÄLLAS – TEARS OF A TRAITOR

Årets musikvideo släpptes i grevens tid för att hinna vara med på denna årslista, men när den väl kom blev det fort tydligt att den var det självklara valet. Videon saknar ingenting. Det är rymden, stjärnor, tuffa synthslingor, glittrande mantlar, tonade övergångar, en skäggig riddare i brynja. En fantastisk video till en fantastisk låt, som får en att längta efter nästa års kommande album än mer.

Clara Kron

 

The Chemical Brothers – Got To Keep On

Den engelska electronicaduon är ikoner i sin genre både för musik och videos. Varje musikvideo är en konstinstallation som bygger vidare på deras universum av ljud, bild och video. Got To Keep On är kanske inte årets mest nyskapande musikvideo. Istället vill jag belysa hur The Chemical Brothers arbetar outtröttligt med deras pågående konstprojekt och hur unikt det faktiskt är.

Erik Magnusson

 

The Hanged Man – Good Dreams

Med ett förflutet i band som Those Dancing Days och Vulkano startade Rebecka Rolfart musikprojektet The Hanged Man. Ett projekt som levererar drömmig rock med mörka psykedeliska inslag och i mitten på november delade bandet med sig av singeln Good Dreams som kom i sällskap med en av de snyggaste svenskproducerade videos som vi sett i år. Bakom regin hittar vi Michelle Eisman som fått hjälp av Per Kristiansen på fotografi och som stylist hittar Rolfarts före detta bandkollega Lisa Pyk (Those Dancing Days, Vulkano).

Elin Strömberg

Pretty Cartel – Come Back Around

Retro fotbollsestetik från Nordirland. Det speciella med denna musikvideo är att den är inspelad i George Bests familjehem. Det är autentiska bilder från hans privata vardagsrum där bandet sitter och kollar igenom gamla skivor. Det häftiga med det är givetvis att George Best är ett av de största namnen i den nordirländska fotbollshistorien, och videon gjorde därmed bandet till landslagets officiella ”fans of the Month for October.” Detta från ett litet, lokalt band som lyckas med det fina att naturligt sammanfoga två kulturfenomen, musik och fotboll, som båda säger väldigt mycket om det samhälle de vuxit fram ur.

Markus Hällje

Avicii – Heaven 

Heaven är ett av tolv spår på albumet TIM som släpptes i juni, lite mer än ett år efter Aviciis död i april 2018. Strax efter albumsläppet kom dessutom musikvideon till låten. Videon är en hjärtskärande hyllning till artisten av vännen Levan Tsikurishvili. Den utspelar sig på Madagaskar och utgår från ett slags då och nu-perspektiv, med klipp på Avicii för några år sedan, och nyfilmade videosnuttar tre år senare – då utan Avicii.

Sara Jones

MUNA – Number One Fan

Att vara sitt eget största fan även på en dålig dag är inte det lättaste, men lite lättare med den här låten i lurarna. Det amerikanska popbandet MUNA:s låt Number One Fan är garanterat min nummer ett pick me up-låt 2019. I den här knäppa och roliga videon blir frontkvinnan i bandet förföljd av sig själv. Budskapet i både låten och videon verkar vara att säga håll käften till elaka tankar och försöka bli bästis med sig själv. Låten finns på MUNA:s andra album Saves The World, som gavs ut i år.

Josefin Östby

 

Vampire Weekend – Harmony Hall

Efter fem år är Vampire Weekend tillbaka med en ny platta och ett av de första spåren blev Harmony Hall. I musikvideon får tittaren följa frontfiguren Ezra Koenigs frukosttillagning i köket, medan en av de onda ormarna från texten lurar runt i samma rum. I andra scener sjunger han och bandmedlemmarna mot kameran ur ett fågelperspektiv, vilket skapar en nostalgisk 90-talskänsla. I slutet matar han slutligen dem med frukostresultatet och plötsligt är även Jonah Hill, Dev Hynes och Danielle Haim där …? Det är en video öppen för tolkning, men kan ses som en skildring av våra individuella misslyckanden att upptäcka eller göra oss av med ormarna i våra liv. Kanske eftersom de inte nödvändigtvis är ett omedelbart hot just då. Det är en video som skildrar feelgood-pirr och hyckleri på samma gång.

Matilda Rånge

 

Taylor Swift – You Need To Calm Down

Taylor Swift samlade ihop alla sina kompisar och skapade en färgsprakande video med ett viktigt budskap. Videon till låten You Need To Calm Down innehåller referenser till hat mot HBTQ-rörelsen, kvinnohat och jämställdhetskampen för att bara nämna några. Och det finns ingen video av Taylor Swift som det inte döljer sig små ledtrådar till kommande låtar i. Men det visste vi inte då, att det skulle finnas referenser till ett helt album, bara genom tårtljus och pilbågar.

Emma Isberg 

 

Författare:
Redaktionen

Pin It on Pinterest

Share This