ÅRETS MUSIKVIDEO – 2018

av | dec 26, 2018 | Artiklar

När musik förkroppsligas genom rörlig bild kan vad som helst hända. Popmanis redaktion har valt ut årets bästa musikvideos.

Childish Gambino – This Is America

Kan någon ha missat denna? Om mot förmodan någon svarar ja på denna så; you’re in for a treat. Donald Glover, som han egentligen heter, dansar igenom videon med ett leende på läpparna och en starkt uttrycksfullhet att bakom glättigheten finns något annat. Det är en spegling av den sidan av vår samtid som tystas ner, framför allt den som pågår i USA just nu. Videon lyfter fram och porträtterar de delar av låten som refererar till masskjutningar, vapenlagar och rasism. Det är en starkt musikvideo som kommer gå till historien av vår moderna tid.

Lili Gustafsson

Jenny Wilson – Rapin*

Hypnotiserad. Så kände jag mig när jag för första gången såg Gustaf Hotenäs animerade video till Jenny Wilsons Rapin*. Musikvideon innehåller starka grafiska inslag där Wilsons tematik, våldtäkt, illustreras på ett drabbande och starkt sätt där Holtenäs ska ha tecknat över 2000 bilder till musikvideon, och resultatet är minst sagt både imponerande och gastkramande.

Saskia Rubensson

Ariana Grande – Thank u, next

Det kändes inte rimligt att ta sig igenom musikåret 2018 och inte nämna Ariana Grande. Trots att hon släppte albumet Sweetner under året räckte inte det och singeln Thank u, next fick ta plats på våra spellistor. När videon till låten släpptes fick vi uppleva en värld som tagen från början av 2000-talet med referenser till filmer som Mean Girls som Legally Blonde. En genialisk video som blandar humor och allvar helt enkelt.

Emma Isberg

Billie Eilish – When The Party’s Over

Det var få som missade Billie Eilish videosläpp tidigare denna höst, ett fenomen som fångade ögon, öron och hjärtan världen över. Videon till When The Party’s Over är nämligen inte bara en musikvideo utan även ett konstverk, och trots dess ynka tre minuter lämnas åskådaren i skräckblandad förtjusning av Billies dramaturgiska skicklighet. Att det är den sextonåriga Billie själv som skrivit och regisserat videon behöver vi inte tala om. Det blir liksom för mycket.

Kristin Carpenter

Les Big Byrd – A Little More Numb

I en värld där allt färre band tycks göra musikvideor skiner Les Big Byrds A Little More Numb extra mycket. Med hop klipp, collageteknik som känns igen från deras olika omslag och psykedeliska illustrationer ackompanjeras videon perfekt av barnet Esther Lennstrad som med ett bedövat uttryck mimar sig igenom låten. Varje ton matchas i bakgrunden och video och låt känns tillsammans som en självklar helhet.

Clara Kron

Lana Del Rey – Mariners Apartment Complex

Videon till Mariners Apartment Complex är helt i svartvitt. Några drönarbilder över ett hav och vågor är inklippta på olika ställen. Förutom det är det filmat med vad som ska föreställa en mobilkamera, Lana Del Rey och en annan person går runt vid ett stängsel vid en bilväg och kollar på fjärilar. Det kanske inte finns någon tydlig handling, men till låten passar videon oerhört bra och bilderna är väldigt fina.

Felicia Lotsander 

Moses Sumney – Quarrel

Videon börjar med att Sumney står med en häst i något snöigt fält mitt ute i ingenstans. De första minuterna fattar en inte riktigt vad som händer eller varför han hänger på stallet hela dagarna. Sedan märker du att det han och hästen har måste vara något utöver det vanliga. I sin video lyckas Sumney porträttera hur det är att vara en utomstående som försöker passa in i en gjuten form. Vare sig det handlar om social klass, etnicitet, stil mm. är upp till tittaren.

Ellen Ban Spaak

Janelle Monae – Pynk

Jag vill typ rama in varenda frame för den är så snyggt planerad och rekvisitan är fantastiskt kitschig. Bland annat dansar Janelle i byxor som har formen av blygdläppar. Konceptet är sådant att det väldigt lätt hade kunnat bli pajigt, och för all del tassar den runt där ett par gånger, men den lyckas alltid dra sig därifrån. “I feel like I’ve been hypnotized by flawless skin and vagina imagery” är toppkommentaren på Youtube och det sammanfattar videon ganska väl.

Emma Thimgren

 

Kali Uchis – After The Storm ft. Tyler, The Creator, Bootsy Collins

Det är inget nytt att Kali Uchis anammar passerade årtionden, både i sång och stil. I After The Storm blandas en retro miljö med färgsprakande surrealism. Den klatschiga musikvideon handlar om att Kali Uchis behöver en älskare, hon har det alldeles för tråkigt när hon är själv. Precis som ensamma kvinnor på 60-talet brukade göra så går sångerskan till affären och köper frön för att odla sin egen – och successivt växer Tyler, The Creator upp ur jorden. Hela konceptet är godis för ögonen och symboliken sitter fint när ett förhållande liknas med ett frö som kräver tålamod och omhändertagande. Framför allt är videon rolig och riktigt snyggt gjord.

Sofia Ekberg Ekendahl 

John Mayer – New Light

John Mayers enda släpp i år var den yacht rockiga låten New Light som han producerat tillsammans med No I.D. vilket har lett till en lätt uppdatering av hans tidigare sound. Musikvideon till låten är enkelt producerat på ett skönt enkelt, lätt och ledigt sätt. Det karaktäriseras av humoristiska inslag och för iväg tankarna till estetiska projektarbeten i högstadiet – på ett charmigt vis.

Maximilian Haglund Holst

Justice – Love S.O.S.

Elektronisk och instrumental musik har oftast mer att leva upp till i form av musikvideos. Det är sen gammalt. I videon till Justice Love S.O.S. får vi följa en bodybuilder som arbetar på strippklubb och ett helt känsloregister under bara fyra minuter. Det känns både franskt och härligt normkritiskt, något som brukar kunna vara motsatser.

Erik Magnusson

Say Lou Lou – Golden Child

Den svenska systerduon Say Lou Lou återvände i år med ett nytt album och i september släppte duon en musikvideo till singeln Golden Child. Deras nyfunna sound är filmiskt, sensuellt och påminner stundtals om artister som The Cardigans och Portishead. Rent lyrikmässigt behandlar albumet frågor om könsroller och kvinnlighet, vilket vi får oss en närmare kännedom av i den välproducerade musikvideon till Golden Child skapad av Laura Gorun och Dimitri Basil.

Elin Strömberg

Georges Brassens – Les Passantes

Trots att Les Passantes snart är femtio år gammal är dess musikvideo årets bästa. Detta tack vare den franske regissören Charlotte Abramow, som gjort en enastående visuell tolkning av Georges Brassens klassiker. Precis som Brassens hyllar Abramow på ett rörande och lekfullt sätt kvinnan och alla hennes former. Det här är ett konkret exempel på hur det visuella mediet kan förstärka musikens innebörd och ge nytt liv till äldre verk.

Jonas Hallén

 

Författare:
Redaktionen

Pin It on Pinterest

Share This