Årets musikvideo – 2017

av | Dec 25, 2017 | Artiklar, Läsvärt

Att återspegla sin musik i en video kan vara svårt. En kanske inte ens vill återspegla låtens budskap i en musikvideo eller kanske är det det enda en vill. Här är de musikvideos som Popmanis redaktion har tyckt om lite extra mycket från året som gått.

Charli XCX – Boys

Att videon till Charli XCX:s Boys (regisserad av henne själv tillsammans med Sarah McColgan) blev en sådan snackis i somras visar för det första hur ovanligt det är med objektifierade män i musikvideos, för det andra att det – så klart – är ett vinnande koncept. Medverkar gör närmare 50 kända män som är lika heta oavsett om de gosar med hundvalpar, borstar tänderna eller slickar på gitarrer. Här finns något för alla smaker, så att säga. Videon ligger i tiden, inte bara för att all rekvisita är millenierosa.

Daniela Lillhannus

 

Säkert! – Kommer hända

Så att ingen ska vara oklar på vad låten handlar om så inleds denna video med diverse knullande djur. Därefter syns Annika Norlin vakna upp som kanin, i vad som bara kan tolkas som ett vitneride. Hon berättade på en spelning att den kom till när alla hennes vänner i samband med vår fick, låt oss säga starka vårkänslor; ”Och när träden exploderar vrålar hela stan inombords. Man ba ’herregud, tämj er’”. Kanin-Norlin tar sig i alla fall ut från sitt ide, i hopp om att någonting ska hända. Klädd i stickad lusekofta, bland människor i glitter hamnar hon på en fest ”allt är confetti”. Utanförskapet går att ta på och för tankarna till Anna Höglunds bilderbok Om detta talar en endast med kaniner. Inte ens killen som dansar själv vill dansa med Annika Norlin och frustrationen av att vara den som aldrig får hångla har aldrig varit tydligare.

Clara Kron
 

Les Big Byrd – Two Man Gang

Under sommaren släppte Les Big Byrd singel Two Man Gang. Videon kom ut under de somrigaste av sommardagar i mitten av juli och regisserades av Cissi Efraimsson. Just videon i sig kanske inte sprider en känsla av sommar och sol utan snarare lite av en känsla av obehag. I videon ses två personer med sönderfallande ansiktsmasker och de personer som presenteras i videon bär identiska kläder på ett närmast underligt sätt. En spännande video minst sagt och nästa år får vi veta om den tar hem en Grammis då videon är nominerad till årets video.

Emma Isberg

Björk – The Gate

Musikvideon till förstasingeln The Gate från Björks nionde album Utopia är inget mindre än ett visuellt mästerverk. Tillsammans med långtida samarbetspartnern Andrew Thomas Huang har Björk skapat en färgsprakande och fantasifull prismavärld med fantastisk kostym och mask av Guccis designer Alessandro Michele respektive James Merry. En slutar aldrig förundras över Björks skaparförmåga och med The Gate ger hon ett glänsande bevis på detta.

Helena Paulsson

 

HAIM – Want You Back

Regisserad av geniet Jake Schreier som också gjort den fantastiska videon med Francis & The Lights låt May I Have This Dance. Han har även regisserat filmen Paper Towns. Den ursprungliga idén till videon var att de skulle åka bil i en vild färd när för samma gata som dom i videon går längs. Men under provfilmningen crashade deras stuntchaufför in i en lyktstolpe. Snabba beslut togs och de valde att gå längs med gatan i stället. Magisk video med magisk stämning. Blev kär i alla tre när jag såg den första gången!

Josef Hermansson

 

Side Effects – I’m Falling

Vi slängs omkring handlöst i side effects grafiska värld när videon till I’m Falling drar igång. Snygga projektioner på väggar i den riktiga världen spårar snart ur till mönster, symboler och bilder i ett oändligt universum som bara fortsätter att expandera. Den för tankarna till samma experimentella stil som David Bowie och Andy Warhol en gång gav namnet pop art.

Erik Magnusson

 

The Moonlandingz – The Strangle of Anna

Det är svårt om inte nästintill omöjligt att lista ut bakgrundsstroyn till vad som händer i musikvideon till The Strangle of Anna. Som åskådare befinner vi oss på en ödslig bar eller kinakrog, det är stekta ägg fasthållna med gladpack, utsmetat smink i kombination med kebab, tårta och någon form av slentrian. Det hela avslutas sedan med en oslagbar dans bland ballonger, framför en Carolafläkt, har du inte sett videon ännu är det dags!

Amanda Båmstedt

 

Noel Gallagher’s High Flying Birds – Fort Knox

Självklart kunde Liam inte vara den enda Gallagher-brodern som släppte skiva i år. Bröderna personifierar ändå begreppet syskonrivalitet. I november släppte Noel Gallagher sin tredje soloskiva Who Built The Moon? Vissa kritiker menar att det är det bästa han har gjort sedan Oasis tidiga dagar. Videon till introlåten Fort Knox är psykedelisk och outspacead. Den fungerar som en perfekt introduktion till hela albumet – som även det kan beskrivas som psykedeliskt och outspaceat.

Moa Marken

 

Kendrick Lamar – HUMBLE.

Årets mest hypade album, Damn, fick också årets kanske mest hypade musikvideo. Med all rätt. Videon till HUMBLE , som producerats av Dave Mayers och The Little Homies, är en kaskad av ironisk symbolik där Lamar bland annat figurerar som påven. Det är en tre minuter lång visuell samhällskritik, som också råkar vara otroligt snyggt förpackad.

Saskia Rubensson
 

Kelly Lee Owens – Throwing Lines

Kelly Lee Owens är en sångare, låtskrivare och producent från Wales som släppte sitt första album i år. Det självbetitlade albumet består av 13 låtar i technopop-genren och musikvideon till låten Throwing Lines sticker ut från mängden. Videon är en komisk anspelning på en “do-it-yourself music video”, en hemmagjord video med en låg budget och utan avancerad utrustning. I musikvideon följer vi en kille och hans vän när de skapar videon till Throwing Lines åt den dittills ovetande Kelly Lee Owens. En blandning av humor, vackert foto och prestigelös dans gör den här musikvideon till något alldeles eget.

Klara Ågren
 

Dua Lipa – New Rules

En av årets mest spelade låtar tillsammans den mest streamade brittiska kvinnliga artisten presenteras i videon till New Rules av Dua Lipa. Denna pastelldröm till video är ett perfekt exempel på att synkroniserad dans fortfarande är det bästa som finns och de 80-tals vibbar som videon utstrålar kompletterar videons essens perfekt. Enligt Dua Lipa hittade hon inspiration till videon i en modekampanj som Naomi Campbell gjorde under tidigt 80-tal där tjejerna höll om varandra. Just New Rules handlar väldigt mycket om att hålla varandra om ryggen och stötta varandra och denna humanitet fångas upp på bästa sätt under dessa tre minuter av guld regisserad av Henry Scholfield.

Emma Isberg
 

Alice Boman – Dreams

Alice Boman är tillbaka med singel och musikvideo Dreams. För mig är den lika påträngande som underbar. Den jagar, lugnar och hittar dina innersta punkter som bara några få lyckas med på mig. Videon är inspelad på Vårhallarna, en plats som ligger Alice Boman varmt om hjärtat. Jeanne Lula Chauveau & Aëla Labbe står för videon och artwork. Färgerna och känslan tillsammans med musiken fängslar och berör. Därför blev den för mig THE Musikvideo 2017.

Tilde Hjelm
 

St Vincent – New York

I oktober släppte St. Vincent albumet MASSEDUCTION som är uppföljare till hennes kritikerrosade och självbetitlade album från 2014. Ett färgstarkt album som tar sig an tematik som kön, död och obestämda relationer som Annie Clark samproducerat tillsammans med Jack Antonoff. Skivan är felfri både visuellt och musikalisk, och det märks att det iögonfallande har varit en viktig hel under processen. Förutom det beundransvärda omslaget till albumet bjuds vi i videon till New York på surrealistiska och färgstarka scener av staden som aldrig sover i regi av ingen annan än Alex Da Corte.

Elin Strömberg

 

Författare:
Redaktionen

Pin It on Pinterest

Share This