Anna of the North: ”Dream Girl är ett självhjälpsalbum”

av | dec 9, 2019 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Anna of the Norths mjuka electropop har tagit henne långt utanför hemlandet Norges gränser. Popmani mötte upp henne för att bland annat prata om nya albumet Dream Girl, livet på turné och skrivandets roll i hennes personliga utveckling.

En regnig måndagseftermiddag träffar jag Anna of the North, eller Anna Lotterud som hon egentligen heter. Vi möts upp utanför Debaser Strand där hon ska spela samma kväll. Det norska stjärnskottet och hennes turnésällskap har varit fast på en polisstation i Oslo större delen av dagen på grund av strul med ett pass. De ligger efter i schemat och det märks att hon är trött. Ändå känns hon närvarande under vårt samtal. Det har, på dagen, gått en månad sedan hennes andra album Dream Girl gavs ut. Lotterud berättar om tankarna efter släppet.

– Ärligt talat, med musik generellt tror jag att det tar ganska lång tid innan allt sjunker in. När en lever i musiken går det snabbt. Skivan släpptes och sedan åkte jag direkt ut på turné, säger hon.

Hon reflekterar vidare kring det höga tempot i musikvärlden. Efter släppet av hennes debutalbum Lovers var planen en lugn period då hon skulle fokusera på att skriva. Plötsligt var titelspåret på skivan med i Netflix-serien To All The Boys I’ve Loved Before och albumet fick uppmärksamhet igen. Lugnet efter stormen blev aldrig av. Att det händer mycket betyder att det går bra, men samtidigt är det viktigt att försöka ta in allt, menar Anna. Jag frågar om hon känner någon nervositet inför kvällens spelning och artisten skrattar till lite.

– Du, jag spelade i Oslo i fredags och inget gör mig mer nervös eftersom det kommer massor med vänner och familj på spelningarna där. Nu när den spelningen är avklarad kan jag andas ut. Jag har slitit mycket med nerver tidigare. I början stod jag och skakade på scenen. Nu har jag lärt mig att jag inte kan göra något annat än att gå upp på scen och vara mig själv, take it or leave it, förklarar Anna.

”Jag kände att jag kan inte bara lägga mig ner och skriva ett Lovers-album igen. Det var en väldigt jobbig upplevelse.”

Vi börjar prata om skrivprocesser. Lotterud var hjärtekrossad efter ett uppbrott när hon skrev sitt första album. Hon blev efteråt tillsammans med samma person, igen. Sedan tog det slut, igen. Hon befann sig alltså återigen i spillrorna av ett avslutat förhållande när Dream Girl växte fram men den här gången var hennes inställning till uppbrottet annorlunda. Skivan handlar mycket om att jobba med sig själv. Låten Leaning on myself handlar om att våga stå på sina egna ben och vara med sig själv. Hela skivan är ett slags självhjälpsalbum enligt Lotterud själv.

– Jag skrev låtar om hur jag ville tackla uppbrottet och skrivandet hjälpte mig verkligen att hantera situationen bättre. Låtarna är melankoliska men muntra, lite ironiska. Jag kände att jag kan inte bara lägga mig ner och skriva ett Lovers-album igen. Det var en väldigt jobbig upplevelse. Jag tror aldrig att jag har varit så ledsen, berättar Anna med allvar i blicken.

Anna lyssnade mycket på Joni Mitchells Both Sides Now när hon skrev låtarna på Dream Girl. Hon upptäckte albumet efter att ha sett en julfilm för två år sedan. Jag uppfattar inte filmtiteln men misstänker att det är Love Actually hon syftar på. Utöver Joni Mitchell nämner hon att 70-talets musik tilltalar henne för att texterna är rakt på sak. Och hon gillar Frank Ocean. Anna of the North har tidigare gjort samarbeten med både honom och andra storheter som Tyler, The Creator. Hon berättar hur det var att medverka på Tylers album Flower Boy.   

Jag har lyssnat mycket på Tyler så jag blev superglad när han frågade om jag ville vara med på skivan.

Anna beskriver sin karriär som organisk. Hon har varit signad på ett indiebolag och inte haft de pengar eller det stöd ett majorbolag kan erbjuda. Därför  tycker hon att det känns extra fint att världsstjärnan valde just henne till spåret Boredom som hon sjunger på. Om vi får höra fler samarbeten med andra artister framöver får ödet utvisa. Lotterud hänvisar återigen till sitt organiska tänk, att hon tror på att bara låta saker få hända. Om hon fick chansen att få göra musik ihop med vem som helst, död eller levande, vet hon i alla fall vem hon skulle välja. Nämligen Celine Dion.

– När jag var på turné med Kygo träffade jag artisten Maty Noyes som skrivit en låt för Celine Dion. Jag vet inte hur bra det hade blivit om vi faktiskt samarbetade, men det skulle vara stort att träffa henne, berättar Lotterud.

Anna of the North är i skrivande stund klar med sin Europaturné men redan i februari bär det av till USA. Anna gillar att komma ut och spela men det är också tungt med mycket väntan, långa resor och sedan lite alkohol på det. Även om hon har dragit ner på festandet en del.

– Nu orkar jag inte hålla tempot längre. Jag hade en väninna hos mig i Oslo när jag spelade i fredags. Vi var ute på fredagen och på lördagen hade vi en mysig hemmakväll med mat och häng. Hon hade varit orolig över att jag skulle vilja festa på lördagen med för att jag är en sådan som alltid vill gå ut. Det är kul att festa men det räcker med en kväll numera, påpekar hon.

Som tur är finns det mycket positivt som väger upp för det tunga i turnélivet. Att prata med människor som berättar att musiken hjälper dem igenom svåra situationer är en stor anledning till att Anna of the North släpper sina låtar. Just i USA har hon varit en gång tidigare och då blev hon minst sagt väl mottagen.

– Det var första gången jag gått upp på scen och publiken sjöng med jättehögt från första låten till sista. De är bra på att gå på konsert i USA. De har kul. Jag ser mycket fram emot att åka dit igen, förklarar artisten.

Under en festivalspelning i Spanien var mottagandet lite svalare. Hon krockade med huvudakten och cirka tio personer stod framför scenen när spelningen skulle börja.

– Jag minns att jag tänkte att nu kan det inte bli värre och det gjorde något med mig. Jag gick och snackade med de som var där innan spelningen och sa ”okej, här var det inte mycket folk men vi ska ha kul oavsett!”. Sedan blev det jättebra eftersom vi möttes i det och jag bara körde på, berättar hon om festivalminnet.

Att hon bara kör på är något som en uppskattar med Anna of the North, tänker jag senare på kvällen under spelningen. Låtarna är som dagboksinlägg och popstjärnan är helt vanlig. Spelningen är charmig, anspråkslös och ärlig – precis som Anna själv.

Författare:
Josefin Östby, Skribent

Fotografi:
Elin Strömberg
Malena Karlsson

Pin It on Pinterest

Share This