Charlotte Pelgen, Janet Hansson, Anna Jadéus och Hanna Andersen. Foto: Sarah Olsson/ Popmani.se

Charlotte Pelgen, Janet Hansson, Anna Jadéus och Hanna Andersen. Foto: Sarah Olsson/ Popmani.se

Love, Music and Revolution- tre väl valda ledord som beskriver Anna Jadéus & The Miracle Orchestra som är aktuella med debutalbumet Ramtadam. Jag mötte upp Anna Jadéus, Hanna Andersen, Charlotte Pelgen och Janet Hansson på en solig innegård för att prata om debuten, framtiden och hur man gör revolution genom musiken.

Anna Jadéus, orkesterns frontperson, har länge sysslat med musik. En dag kände hon att det blev tråkigt att sitta själv och mixa, och där började det som skulle komma att bli orkestern.

– Jag kände att det blev begränsat när jag var ensam. Som trummor, det är både svårt och tråkigt att sitta och spela in på synth. Men det fanns ingen direkt plan. Jag jammade med kompisar, så växte orkestern fram.

Resten av bandet har tillkommit på olika vägar, med som mest åtta personer på sång och olika instrument. Janet Hansson var en vän sedan länge, en annan var kurskamrat och flera, bland annat Charlotte Pelgen och Hanna Andersen, kom i kontakt med Anna Jadéus och orkestern via internet. Anna Jadéus berättar att de tidigt bestämde sig för att göra en skiva tillsammans.

– Vi blev ett “bandband” för ett år sedan ungefär. Vi körde tre gig, sedan bestämde jag att vi skulle satsa på den här plattan. När den var klar var det som en jätteförlossning. Nio månader av struktur, scheman och exceldokument.

Det var inte helt lätt att genomföra skivan, inte minst på grund av den ekonomiska biten. Anna Jadéus finansierade hela projektet ur egen ficka.

– Under hela tiden har jag jobbat 75 procent inom hemtjänsten för att få ihop pengarna till skivan, och hyrde Babel till releasefesten för egna pengar. Alla i bandet ställer upp ideellt. Jag kan kanske ge en piggelin som betalning som det är nu. Det är jag väldigt tacksam för, att de vill vara med.

Anna Jadéus. Foto: Sarah Olsson/ Popmani.se

Anna Jadéus. Foto: Sarah Olsson/ Popmani.se

Låtarna på skivan skiftar i tempo, och Anna Jadéus skrattar när hon berättar att de fått kommentarer om att det inte skulle kunna vara något revolutionärt även i de lugnare låtarna.

– Jag är feminist, och jag är kvinna. Alla mina erfarenheter speglas i allt jag gör. Jag har skitit i att tänka för mycket på att skivan ska vara enhetlig. Det finns ju en röd tråd, för alla låtarna har man jobbat med känslomässigt.

– Det finns ju mer än bara ett sätt att göra revolution på, fortsätter hon. Om en person inte kan ta till sig just det här så är det fine, vi har olika erfarenheter. Men det betyder inte att det inte innebär revolt för andra. Jag gör vad fan jag vill.

De övriga medlemmarna håller med och menar att det personliga är politiskt, och att låtarna berör i det innersta. Charlotte Pelgen berättar att för henne växte insikterna om innehållet gradvis fram.

– I början tänkte jag inte så mycket på texterna, det var mer fokus på instrumenten och atmosfären i bandet. Nu när jag lyssnar på skivan inser jag att låtarna är kritiska och handlar och om problem i världen, samtidigt som det får en att vilja gå ut och göra något åt det.

– Sedan tar vi ju medvetna beslut och spelar på politiska scener, inflikar Janet Hansson. Som Musikglappet i Malmö, som uppmärksammar just glappet som finns mellan manliga och kvinnliga musiker.

Anna Jaduéus & The Miracle Orchestra består till allra största delen av kvinnor. Vid frågan om det är ett medvetet val suckar Anna Jadéus.

– Alltså, jag letar ofta efter folk i grupper med kvinnliga musiker på Facebook. Men sen hör folk av sig på olika sätt, och jag känner efter med hjärtat vad som känns bra. Jag väljer utifrån erfarenhet, och vad jag tycker är proffsigt. Och då blir det oftast kvinnor och annat.

Nu ser bandmedlemmarna fram emot sommaren, att ta en paus från det praktiska och ta tillbaka leken.

– Jag vill bara lira lite och ta sommaren som den kommer, men också hålla igång, säger Anna Jadéus. Till exempel har vi ett gig i Köpenhamn 27 juni på Elona Planmans releasefest, vi ska repa inför det idag.

Framtiden för orkestern ser oklar ut, men positiv. Anna Jadeús menar att det inte behöver vara det ena eller det andra- man kan göra både och.

– Nu får vi se vilka som vill haka på. Det måste ju inte vara fast bestämt så heller, och det är också bra med att vi ska börja spela mer akustiskt också. Då är det enklare att ha mindre set. Så kan man kolla med hela bandet om det gäller en större spelning.

Anna Jadéus har dessutom projekt vid sidan av orkestern, som en soloskiva där hon ska sjunga på svenska. I sommar ska hon också göra en show tillsammans med estradpoeten och sexualpolitiska aktivisten Nino Mick.

– Vi ska köra en miniturné i sommar med en föreställning som heter Uppvaknandet. Det är en föreställning på 40 minuter med film, musik och poesi. Det handlar om HBTQ-kampen och historielöshet. Bland annat ska vi uppträda på Malmö Sommarscen.

Ramtadam finns tillgänglig på Spotify.

Här kan ni se Anna Jadéus & The Miracle Orchestras video till Nemesis.

Pin It on Pinterest

Share This