Foto: Ali Goldstein/Netflix - © 2015 - Netflix

Foto: Ali Goldstein/Netflix – © 2015 – Netflix

Netflix låter ett tiotal superstjärnor leka fritt framför kameran. Miley Cyrus sjunger Silent Night och George Clooney körar änglalikt bakom vitmålade granar. Hela spektaklet leds av Bill Murray i regi av Sofia Coppola. Bandet Phoenix spelar och en ledsen bröllopstårta blir en symbol för gemenskap. A Very Murray Christmas levererar en timmes stjärnspäckad julstämning från The Carlyle i New York.

Bill Murray blickar tårfyllt ut över New York från en svit på The Carlyle. Han är på bristningsgränsen för ikväll ska hans julspecial sändas live. Gäster som Iggy Azalea och Pope Francis står på listan, men på grund av en stor snöstorm är hela New York nedstängt. Ingen har kunnat ta sig till The Carlyle och showens producenter, Amy Poehler och Julie White, övertalar Murray om att de kan klippa in publikreaktioner från förra årets Emmy-gala och låtsas att julshowen är fullsatt. En fantastiskt dålig idé förstås. Murray bryter ihop under första numret, men räddas av ett strömavbrott. Showen ställs in, och snart sitter han i hotellbaren med en whiskey i handen. Där ansluter allt fler personer med olika berättelser, allt mellan kökschefen vars mat blir dålig då kylskåpen inte fungerar, till Rashida Jones misslyckade bröllop.

A Very Murray Christmas låter oss ta del av en kväll som går från ensam tragedi till varm gemenskap, och timmen är fullmatad med julsånger. Den är mysig, stämningsfull, men jag pendlar mellan att känna att manuset krystats fram för att arbeta in så många stora namn och sånger som möjligt, och att stjärnorna såväl som musiken fått skriva manuset lite. Men, det manus jag tycker börjar svagt hämtar så småningom upp, och om en har en timme att kika in i en mycket avlägsen julvärld fungerar Netflix julspecial bra.

Jul med Ernst. Säsong VII. Ernst Kirchsteiger.

Jul med Ernst. Säsong VII. Ernst Kirchsteiger.

I det första avsnittet av Sveriges svar på julstämnings-tv – Jul med Ernst, vars första avsnitt sändes häromdagen säger programledare Ernst Kirchsteiger: “jag är inte så mycket för Hollywoodglitter” strax innan han ännu en gång knyter en granrismatta åt det rödmålade huset på Nymansgården. Svenska folkets åsikter skiljer sig. Om en nu firar jul – ska det vara sprudlande, glittrande, färgsprakande? Eller hellre några modesta halmornament kring den ensamma ljusstaken? Eller (den svära-i-kyrkan-hemska) shabby chic-julen med vitmålade och sandpapprade GOD JUL-bokstäver på väggen, samt en gran i samma sprayade äggskalsnyans? A Very Murray Christmas är inget hemmafixarprogram, men det vill förmedla samma känsla som Jul med Ernst – längtan och gemenskap.

Vi har alla olika sätt att tackla decembermörkret. Ernst kommenterar att hösten och vintern är tiden då vi stänger in oss i våra små bubblor och där kan fokusera bättre än andra tider om året. Det kanske är sant, den svenska säsongsdepressionen drabbar oss på olika sätt, och kylan och slasket tvingar de flesta att spendera mer tid inomhus. Men långt många fler kryper hellre upp i fåtöljen framför jul-tv än knyter hampa runt sin ljusstumpslåda. Jag tror att vi alla kan enas om att vare sig en är ett fan av Disney’s design eller blygsamma dekorationer – dessa typer av program har alla samma funktion och syfte. Vi ser dem för att drömma oss bort från det kalla till det varma. Om vi gör det med optimisten Kirchsteiger eller motpolen Murray, spelar det verkligen någon roll, när de båda förmedlar värme? A Very Murray Christmas är ett trevligt litet tillskott till samlingen.

Pin It on Pinterest

Share This