Anders Tapper: ”Countryn håller på att göra en comeback”

av | sep 19, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Göteborgsbaserade Anders Tapper släpper nu sin debut-EP Forever’s Gone In A Moment. Vi har pratat med honom om countryns comeback i populärkulturen och hur vardagstristessen kan ge inspiration till skapande.

Vi träffas en regnig fredag i ett avlägset industriområde på Hisingen, där replokalen där han har tillbringat många timmar ligger. Anders Tapper kommer direkt från kontoret där han jobbar, måndag till fredag i en klassisk nio till fem-anda.

– Det kan vara svårt att leva detta ”dubbelliv” som konstnär och kontorist, men det går an.

Nu släpper Anders Tapper sin första EP under titeln Forever’s Gone In A Moment, till följd av singlarna Dreamin’ och Oh Lord. Men musiken är något som han har hållit sedan tidiga tonåren.

– Vi var ett gäng grabbar som hyrde en lokal när vi var tretton och bildade ett band, men då var det bara hårdrock som gällde.

Nu har Anders Tapper gått en helt annan riktning, nämligen country. Och två av de vänner som fanns i bandet på fritidsgården spelar idag i bandet bakom Anders Tapper.

– Det var inte riktigt meningen att jag skulle börja med country, utan efter ett tag förstod jag bara att mitt uttryck passade bra till den genren. Så det var inte riktigt att jag ”försökte” skriva country, utan det föll sig mer naturligt att det blev så.

Country är en musikgenre som minst sagt håller på att göra en comeback i populärkulturen. Lil Nas x hade sin monsterhit Old Town Road tillsammans med gamla countrystjärnan Billy Ray Cyrus i början av 2019, där hiphop och country blandas fritt. Anders Tapper menar på att det är enskilda musiker som nu bevisar att country är mycket mer än vad det alltid varit. Ett exempel är Orville Peck, som bland annat nyligen gjort en låt tillsammans med Shania Twain.

– Han är en person som är öppet gay och utmanar verkligen de fördomar som finns om countrymusiken, som grundar sig i konservatism. Det är såna krafter som jag tror kan öppna upp genren på nytt, det är något som behövs. Det finns så många duktiga nya musiker som bidrar till det.

”Göteborgs musikliv har hamnat
lite i skymundan.”

Idéen bakom Forever’s Gone In A Moment började på riktigt ta fart förra året. En viktig komponent i skapandet är feedbacken från vännerna i bandet.

– Om jag har en idé brukar jag samordna ett rep med bandet. Vi dricker lite öl och så testar vi mina idéer, nästan som en audition för låtarna.

– Det är en viktig del, detta med feedback. Jag är aldrig riktigt säker på hur bra en låt är, sånt tycker jag är jättesvårt att bedöma. Då är väldigt skönt att faktiskt få höra ärlig feedback från dem jag spelar med. Oftast har alla samma känsla också, om låten är något att satsa på eller inte.

Det finns en tematik på EP:n som Anders Tapper benämner som ”urban country” – moderna problem i en countrytappning. Inspirationen, den är hämtad från instängdheten på kontoret.

– Då blir det verkligen ett utlopp när jag väl ”får” skapa musik efter jobbet. Det finns liksom förväntningar på en att man ska ha ett spikrakt CV. Texterna berör mycket den delen. Utanförskapet i vardagspusslet och förväntningar versus verklighet. Forever’s Gone In A Moment försöker kanalisera just det. Att man har förväntningarna på sig att göra stora saker i sitt liv, när man egentligen bara vill spela TV-spel. Att man känner att man ibland borde vilja mer, annars blir man ifrågasatt.

Trots att pandemin för tillfället har satt stopp för spelningar, känner Anders Tapper att det bubblar Göteborgs musikliv, som han nu hoppas ska få chansen att synas.

– Det känns som att Göteborgs musikliv har hamnat lite i skymundan, men nu tror jag att nästa våg är på gång. Jag ser fram emot att få vara en del av den.

Författare och fotograf:
Alva Bergland, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This