Analog kärlek i en digital tid

av | Nov 29, 2017 | Artiklar, Krönikor

Allt var inte bättre förr, aldrig förr har det varit enklare att vara vinylberoende. Popmanis Clara Kron delar med sig av några av samtidens många nymodigheter och möjligheter för skivsamlare.

I dag är det vinylskivans dag, och i denna digitala tidsålder har det aldrig varit lättare att så väl starta som att underhålla ett vinylberoende. Inte längre är heller ens musiksmak en påverkande faktor för vad som finns att tillgå, utan nu – precis som i vinylskivans vagga – går det att fylla back efter back oavsett genrepreferens.

En behöver inte längre nöja sig med att bläddra igenom backar och kartonger, och uppgivet möta blicken med ytterligare en Pelle Karlsson-skiva. För den som vill finns vinylskivor nu tillgängligt på såväl gigantiska Ica Maxis som Asos eller Urban Outfitters. Den senare erbjuder även blommiga Crosleyspelare som, om en får tro äldre män på internet, har en alltför tung arm för att ses som ett vettigt speldon – då de helt enkelt nöter ned skivspåren. Här går också att för någon hundring köpa Spice Girls debutskiva, vars originaltryckning från 20 år tidigare snarare går för närmare tusenlappen.

Genom riktad Instagramreklam och algoritmer blir samlaren snart medveten om att det nuförtiden går att hitta ny musik genom att prenumerera på skivor. Till exempel finns den brittiska Flying Vinyl som varje månad skickar fem stycken 7”-or med ny kurerad underground indie, rock- och alternativmusik. I Sverige finns det liknande konceptet hos Höga Nord Records; deras Singles club. Där prenumererar en på skivbolagets fem kommande 7”-or men tar också del av en exklusiv singel, trycks enbart för klubbmedlemmar, som per år inte överstiger 100 personer.

På köpsidan Etsy kan den som vill utöka sitt beroende beställa allt från utsmyckade 45-adapters till coustom slip mats. Hemsidan Discogs liknar Goodreads till sin form, men går steget längre och, förutom att en här kan katalogisera sin kompletta samling skivor, så kan en utan problem också utöka den.

Här hittar en 22 av 500 exemplar av Etiquette Monas singel Amsterdam, och inser till sin förbannelse att ingen av dem vill sälja den till en (men lär sig på samma sång att sist den såldes, vilket också var enda gången, så gjorde den de till ett pris av 597 kronor och 44 öre). För att pigga upp sig själv under denna mindre kris kan en dock utan problem hitta en grön press av den bortglömda, och högst trallvänliga, punklåten Hanging around av bandet Leyton Buzzard. För några femmor plus frakt (som råkar vara billigare än inrikesportot) anländer den snart från Frankrike, Tyskland eller varför inte Storbritannien, tillsammans med en känsla av att världen aldrig varit mindre.

Discogs har just klivit ett steg ännu längre, och lanserat sin nya tjänst Vinylhub, som genom platstjänster låter en se dels vilka skivbutiker en befinner sig nära i den verkliga världen, men också ifall några skivaffärer håller i event som tillexempel reor, spelning eller släppfester.

För visst finns det fortfarande en tjusning i fysiska skivbutiker, att trots allt bläddra förbi ännu en Pelle för att helt oförberedd hitta en rysk press på John Lennons Imagine. Att studera namnade skivor och hitta kärleksförklaringar från Agneta till Stefan på födelsedagen 1971. Att känna lukten och höra knastret från en tid långt gången eller nyss förfluten. Men när en kombinerar de digitala förutsättningarna med ens analoga kärlek för vinyler blir möjligheterna oändliga.

Författare:
Clara Kron, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This