AMWIN: ”Det känns viktigt för mig att låta min musik vara väldigt ofiltrerad”

av | mar 27, 2018 | Intervjuer, Månadens intervju

Sedan 2016 har AMWIN satt spår på den svenska musikscenen med sina ärliga texter och sitt unika sound. I början av mars släppte hon senaste singeln Uber som har hyllats hos såväl svenska musikrescenter som utländska musiksajter. Vi har pratat med henne om vikten av att ge en rättfärdig bild av sig själv som artist och hur en når drömmar som känns onåbara.

AMWIN har med sina raka och ärliga texter imponerat på de svenska musikrecenesenterna och tydligt markerat att hon är här för att stanna. Hon har en vilja att berätta sanningen genom sina texter och drar sig inte för öppna upp sitt privata jag för lyssnarna. Med senaste singeln Uber visar AMWIN återigen att hon inte är rädd – bara rättfram.

När jag ringer upp Amanda Winberg, som hon egentligen heter, befinner hon i grannlandet Norges huvudstad för ett gig. I samband med den nya singeln Uber är hon på ständigt resande fot och hennes schema har under den senaste tiden fyllts med allt från egen musik till projekt med andra. Den senaste i raden av projekt var i samband med Röda Korset där hon tillsammans med bland andra Janice och Sabina Ddumba gjorde en ny version av Janices låt Queen. Projekt gjordes möjligt av enbart kvinnor till stöd för att lyfta systerskapet. Vi pratar om projektets innebörd och varför hon kände att det var viktigt att en del av det.

– Det är viktigt för mig att ge en rättfärdig skildring av vem jag är. Som kvinna kändes det extra fett och väldigt naturligt att få vara en del av ett sådant sammanhang. Det var absolut viktigt och särskilt när jag är i en mansdominerad bransch. Det är så kul att se att det finns så sjukt många grymma kvinnor samtidigt som det finns sjukt många grymma män.

När debutsingeln Shutdown kom 2016 var Amanda Winberg i startskottet av att hitta sin plats i musikvärlden. Det är dock tydligt att hon redan från start hade en tydlig plan om vem hon ville vara som artist och kreatör. Ända sedan tiden på gymnasiet då hon läste juridik var musikintresset enormt stort. Att Amanda Winberg valde att ta steget in i musiken var dock inget självklart val, snarare väl genomtänkt och en tanke som vreds på en och två gånger.

– Det kändes viktigt för mig att veta vem jag ville vara innan jag äntrade musikbranschen. Jag tycker någonstans att jag har haft en tydligt bild av hur jag ville låta och vem jag ville vara från start. Sedan är det såklart en process som utvecklas hela tiden utefter jag lär känna mig själv musikaliskt mer och mer. Jag känner absolut att jag har utvecklats och att det sound som jag har nu är det sound som jag vill ha.

Amanda Winberg berättar om hur hennes intresse för musik växte fram genom ett eget intresse. Hon hade ingen utbildning inom musik och växte upp i en liten stad utanför Göteborg där hon kände ett fåtal rappare som knappt släppte musik. Hennes framtida karriär fick istället växa fram genom ett eget intresse av att söka upp intressanta musikvideos på nätet med artister som liknade det Amanda Winberg  ville göra. Jag påpekar att beslutet att satsa på en musikkarriär sett till en betydligt mer stadig utbildning inom juridik måste ha varit svårt att ta.

–  Absolut! Det var jätteläskigt för mig att fatta det beslutet att våga satsa på musiken. En musikkarriär har alltid känts väldigt långt borta men jag insåg också när jag var 18 år att om jag går igenom hela livet med en dröm så kommer jag inte vara lycklig i vad jag än börjar jaga. För mig har det alltid varit naturligt att det är musik jag dras till. Det har aldrig varit en fråga om något annat.

Att hennes musikkarriär har varit ett självklart livsval är tydligt. Det måste därför vara otroligt fint att få så pass bra kritik på sin musik som Amanda Winberg har fått. På Uber har hon fått övervägande positiva kommentarer. Flera har landat i tankar om att Amanda Winberg är en artist med mycket attityd som står för en musik som talar klarspråk.

– Min förhoppning är att jag hoppas att andra kan relatera till det jag sjunger om. Det har jag fått uppfattningen av att många gör till Uber och jag har fått väldigt mycket positiv respons från många håll vilket gör mig väldigt glad för då inser man att man inte är ensam om sina känslor liksom vilket är jättehärligt.

Är det viktigt för dig att vara ärlig i dina texter?
– Det känns viktigt för mig att låta min musik vara väldigt ofiltrerad för det handlar om att säga det jag faktiskt tänker på. Ibland kan det vara saker som man pratar högt om, ibland är det inte det. Det man inte pratar högt om kan man uppleva som ensamhet eftersom man kanske tror att man är ensam med sina tankar.

Känner du någon press när du skapar musik?
– Jag tror att de flesta upplever det på något sätt, i olika sammanhang mer eller mindre. Jag tror man måste göra ett medvetet val om vad man vill stå för som artist. Jag vill stå för att jag är en människa och att jag är jag. Vad det sedan innebär tycker jag ligger i andras värdering och då får det vara så.

”Jag tror aldrig att det en positiv sak att jobba utifrån vad andra personer kommer att tycka om en och ens musik.”

I och med nya singeln får jag känslan av att Amanda Winberg har landat i ett sound som passar henne perfekt. Hon håller till viss del med i det påståendet.

– Jag känner alltid att jag är jag men man har ju alltid en utveckling av sig själv. Det är klart att jag relaterar mer till där jag står nu med min senaste singel som jag är väldigt stolt över än vad jag relaterar till mig själv för tre år sedan. Då var jag yngre och var på en annan plats. Man är ju en konstant utveckling av sig själv, både som människa och artist.

Vi pratar om att det ibland kan vara svårt att blicka tillbaka på det en har gjort och se tillbaka på de stunderna med stolthet. Amanda Winberg har en klart tydlig inställning i den frågan: Det är viktigt att se tillbaka på ens tidigare process med stolthet.

–  Jag tror att det är viktigt att en ska känna sig trygg i det man säger och det man släpper. Då tror jag inte att spelar någon roll om det går 10 eller 15 år. Det är klart att jag ser att jag har utvecklats och det hoppas jag att jag fortsätter att göra. Jag tror aldrig att det en positiv sak att jobba utifrån vad andra personer kommer att tycka om en och ens musik.

Vi pratar om hur viktigt det är för Amanda Winberg att vara en del i hela den kreativa processen kring hennes musik, från början till slut. Hon berättar om hur hon tidigt lade stor vikt vid att vara närvarande i varje del av skapandet av hennes musik då det handlar om en slags porträttering av henne själv.

– Det handlar om att det är viktigt för mig att jag är en del i det jag gör. Det är jag som ska stå för det jag gör. Jag är väldigt tacksam över att jag får ha människor omkring mig som uppmuntrar det och har gjort det från dag 1. En viktig del är också att veta vad man vill och jag tror att det viktigaste som jag kan göra är att veta vad jag vill.

När jag kikar på det som Amanda Winberg har skapat genom sin karriär får jag känslan av att hon har arbetat mycket utifrån ett konceptuellt tänk. AMWIN känns mycket som ett helt koncept där allt från kläder till texter får ta väldigt stor plats för att skapa en värld. Utifrån hennes sociala kanaler är det tydligt att estetiken av vem AMWIN är får ta stor plats. Detta framkommer i allt från outfits till videos som är otroligt sammanhängande utifrån ett konceptuellt tänk. Vi pratar om hennes stora intresse i att låta musiken ta plats och ge det liv på på flertalet sätt.

– För mig handlar det mycket om att skapa en hel värld men också ett sätt att visa vad just den här låten betyder för mig. Det är ett sätt för mig att berätta vad jag vill med låten och det uttrycket tar form i allt. Det handlar dels om styling och dels om miljöer. Det är verkligen ett intresse som jag tycker är kul och vill fortsätta att utveckla.

Jag och Amanda Winberg pratar om hur hon kommer att kunna ta med AMWIN:s estetik upp på scenen i framtiden. Vi har inte sett mycket av henne på scenerna under de senaste åren förutom få utvalda spelningar här och där. Hon berättar att hon inte har haft något intresse i att stå på scen innan musiken var helt på sin plats. Att låta musiken stå i fokus är främsta prioritet och i år kommer vi att få höra än mer av AMWIN.

– Jag tror att varje låt som jag släpper kommer de som följer och lyssnar få en tydligare bild av vem jag är i och med att jag känner låtarna representar lite olika sidor av mig. Det man någonstans kan förvänta sig är att vi har utgått ifrån vad jag tycker är fett idag. Man kan förvänta sig någon form av vibe och låtar som jag känner att jag vill ha med mig på scen!

Författare:
Emma Isberg, Skribent

Fotografi:
Beata Cervin

Make up:
Sara Stenfors

Pin It on Pinterest

Share This