Ibland stöter en på människor som känns som att dem föddes med en specifik uppgift i livet, precis den känslan fick jag när jag träffade Alma, den charmiga 21åringen med den fantastiska rösten och utstrålningen. Efter att ha pratat med henne i drygt en timme om konstnärliga samarbeten, att hitta sig själv och om musik som uttryck tänker jag att det är tur att hon gör musik för det är precis det hon ska göra.060A8688

Hur skulle du beskriva din musik för människor som inte hört den än? 
– Gud vad svårt, men tripp-poppig pop kanske? Det här med att beskriva sin egen musik är ju inte helt lätt. Den är väl poppig i grund och botten, men jag har sysslat mycket med jazz och soul tidigare. Det färgar mitt skapande och sedan så är jag väldigt förtjust i 90-talet med.

När bestämde du dig för att satsa på musik och bli artist?
– Jag har nog alltid velat det, jag började på en kulturskola när jag var liten. Mest för att min mamma ville att jag skulle kunna sjunga snapsvisor på våra familje-sammankomster. Sedan insåg jag hur bra sången var för mig som uttrycksmedel och sedan dess har det varit självklart att det är det jag vill göra.

Kändes det inte läskigt att välja en sådan väg? Något som ändå är så osäkert?
– Nej för det är en ju inte medveten om när en är liten, då kan en ju bli vadsomhelst. Jag har nog bara fortsatt se väldigt naivt på det hela och blev inte medveten om hur tuff branschen är förrän ganska sent. Det var nog inte förrän jag började på södra latin på gymnasiet som det gick upp för mig.

Har du någonsin tänkt att det här kanske inte går?
– Ja, massor med gånger. En tvivlar ju hela tiden, men det finns inget alternativ för mig, sedan om jag lyckas eller inte får vi se.

Varför har du valt Alma som artistnamn? Jag har fått för mig att du heter Caroline?
– Jag heter Alma, eller Alma Caroline så jag har dubbelnamn och valde det första.

Jag har nämligen sett på Spotify att det är en finsk tjej som precis släppt under namnet Alma, hur tänker du kring det?
– Jag vet! Jag släppte min singel Wicked innan hon släppte någonting så upptäckte jag henne förra veckan. Krisar det får jag väl tänka om eller kanske lägga till Caroline, men helst inte.

Ska du stämma henne?
– Haha, ja precis.

Men jag upptäckte henne när jag sökte efter dig på Spotify, men du finns inte där, varför?
– Jag kände att jag ville vänta lite med det. Det får komma senare, förmodligen när jag har ett helt album. Jag gillar soundcloud som plattform så länge.

060A8707

Har du något skivbolag?
– Ja, jag och min producent Peter har startat ett. Det kändes rätt, vi ville behålla våra mastringsrättigheter och jag vill hitta min egen röst och sound och ha full kontroll på vad jag vill och gör. Sedan gick vi kanske lite för långt när vi döpte skivbolaget till Wicked Reccords, efter den första singeln. Vi tyckte det var kul för stunden och sedan kom det en bekräftelse från bolagsverket och nu heter vi så.

Hur träffade du Peter?
– Genom min sångpedagog, hon tyckte att jag skulle passa bra ihop med honom, vilket jag också gjorde. Han tog sig an mig efter gymnasiet när jag var väldigt grön. Jag visste inte alls vad jag ville, bara att jag ville skriva låtar och jag hade en tydlig vision, men inga verktyg. Han såg potential i mig som kanske ingen annan såg just då. Han lät mig sitta med i studion, skriva och sjunga och titta på när folk proddade, testa mig fram och göra mina jättelöjliga ljudeffekter. Han har låtit mig känna efter och komma fram till vad jag vill.

– Nu känner jag att jag verkligen är hemma, att jag har hittat min stil vilket känns jättehärligt. Jag är otroligt glad och tacksam över Peter och det han har gett mig i form av möjligheter och kontakter. Han hjälpt mig realisera alla mina tankar och visioner.

Jag har fått intrycket av att du är väldigt visuell i det du gör, bara det faktum att du valt att göra musikvideos till båda dina singlar som exempel?
– Ja, jag ser allt i bilder och färg, jag älskar när musik blandas med bildkonst och skapar en tredimensionell upplevelse.

Känner du att en missar något om en inte ser det visuella utan bara lyssnar på låtarna?
– Nej det tycker jag inte, men jag tycker att det visuella tillför väldigt mycket till låtarna. Jag tänker att det är kul för lyssnarna för de kanske får se något de inte alls tänkt sig. Sedan är det kul för mig med att få jobba med olika konstnärer. Att jobba tillsammans och skapa något helt nytt.

– Om vi tar den senaste singeln, I do it 4 you så tycker jag att den låten lyfts otroligt mycket av musikvideon. Den fick ett helt nytt liv. Det är Olof Grind som har gjort den, han var ute och reste och hörde av sig till mig någon gång i julas och sa att han hade påbörjat en musikvideo till den låten, sedan kom han hem och visade upp den och jag bra satt och grät. Han hade liksom gett låten en helt ny mening, den blev så mycket större. Jag känner precis lika starkt för den nu som första gången jag såg den. Det är ju min kärlekshistoria från början som han tog och gav ett helt nytt liv och vinkel.060A8692

Vad inspireras du av?
– Alla mina låtar handlar ju om mitt eget liv, mina egna känslor, och att skriva och skapa musik har blivit ett sätt för mig att komma på hur jag känner, att lyssna ut mina känslor, att ge mig tid att komma på vad jag känner och vad som känns. Då vet jag att det jag sjunger betyder något, att jag har inlevelsen i sången för att jag sökt till kärnan. Eller försökt i alla fall.

Men när låten är klar och ute är dina känslor bearbetade då och färdiggrubblade?
– Nej, det är dem ju inte, men då skriver jag nya låtar. Det är så jobbigt den här jakten på den absoluta autenciteten. Jag kan få dåligt samvete över att sjunga låtar om en känsla som jag kanske inte känner längre. Även om jag kände så innan.

 Skulle du få dåligt samvete om du ljög lite i texten för att få låten att låta bättre?
– Ja, det skulle jag. Jag är en ord grubblare, jag sitter gärna och nöter tills jag hittar vad jag faktiskt vill säga så jag skulle inte hitta på.

Får du den här adrenalinkicken när du hittar det perfekta ordet/meningen då?
– Ja! Absolut, sedan att det är skräp när en läser det efteråt är en annan sak. Jag tycker att den bästa känslan som finns är när en spelat in och kan gå hem och lyssna på det efteråt. Den känslan är väldigt mäktig.

En helt annan fråga, hur kommer det sig att din logga ser ut som en gangstertatuering?
– Haha, för att jag vill att någon ska tatuera in mitt namn såklart! Jag har faktiskt beställt gnuggisar med det trycket på och taggat mina kompisar. Nu väntar jag bara på att någon ska göra det på riktigt, jag har en potentiell person som jag hoppas på.

Hur ser framtiden ut? Förutom att jaga potentiella tatueringsoffer?
– I sommar har jag en spelning bokad hittills, men tyvärr får jag inte säga var än. Sedan vill jag bara fortsätta spela in mer musik och så småningom släppa ett album! Jag tycker om tanken på en helhet.

 

Pin It on Pinterest

Share This