FIDLAR är ett punkband från Los Angeles som befunnit sig i periferin för mig under en längre tid så inför årets upplaga av Way Out West så tänkte jag att jag skulle ge dem en chans. Jag lyssnade igenom deras senaste skiva Too som släpptes i september förra året och blev fast direkt och den senaste veckan har jag varvat den flera gånger om. Sedan när en vän sa att de var grymma live blev förväntningarna på deras spelning skyhöga.

Förväntansfull står jag där när de kliver upp på Honduras och de öppnar starkt med en cover på Beastie Boys Sabotage. Väldig lik originalet men aningen tyngre. Helt enkelt grymt. Det slår mig att originalet av Beastie Boys faktiskt är väldigt lite hip hop.

Spelningen går vidare och de plöjer igenom hit efter hit såsom 40oz on repeat, Leave Me Alone och Cheap Beer. Deras sound skiljer sig en del från låt till låt. Ibland låter det som Randy, ibland som valfritt garagerockband och ibland till och med som Refused. Men trots det känns setlisten aldrig splittrad utan de får det att funka utan problem. Texterna handlar ofta om alkohol och droger vilket bandet heller inte skäms för att prata om när det gör intervjuer.

När de spelar låten West Coast är det två killar framför mig som blir helt till sig och börjar kramas efter att ha stått ganska stilla hela spelningen. Detta tillsammans med alla som crowdsurfar och bandets spelglädje gör mig rörd. En fin stund.

Under ett lugnare parti i låten Punks bad de hela publiken sätta sig ner vilket alla gjorde, för att sedan i klassiskt rockmanöver be publiken hoppa upp när låten kom igång igen. Blev nostalgisk och tänkte tillbaka på en konsert jag besökte när jag var 15 med ett band vars namn jag inte törs nämna…

Det här var på alla sätt en perfekt spelning. Tack FIDLAR, det här blir svårt att slå.20160811_Fidlar_011

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This