Bild: Klei Entertainment Inc

Titel Don’t Starve Konsol Playstation 4 Premiär 7 Januari
Producerat av Klei Entertainment Inc

Harvest Moon gone totally bananas. Eller om Rune Factory och Minecraft hade ett kärleksbarn (som de försökt svälta), då har du Don’t Starve.

Det är inte så hemskt som det låter, men ångesten i mig växer för varje dag som går. Veden är slut, och jag råkade tända eld på närmaste skog. Inte nog med det har maten ruttnat. Och nu kom vintern. Var tvungen att stänga av spelet för att undvika ett nervöst sammanbrott. Det gäller att överleva, och Don’t Starve ger inte så mycket utrymme till det.

Don’t Starve är ett vackert 2D-spel ur ett isometriskt perspektiv, nu konverterat till Playstation 4. Samma utvecklare har även knåpat ihop Shank och Mark of the Ninja, så deras grafiska stil känner man lätt igen. Den är vacker, naiv och cartoonig. Min dåliga syn (jag har glasögon) tvingade mig att sitta extra nära TVn för att vältra mig i grafiska detaljer. Inte mig emot. Pläden kring mina fysiska ben höll mig varm, medans min karaktär frös till döds av den karga vintern. Kul. Efter en fyra timmars spelsession är jag tillbaka på ruta 1. För några oändliga continues finns inte. Ungefär som i Spelunky – du hatar det, men kan ändå inte undgå att påbörja ett nytt äventyr.

Och det är inte så himla jobbigt att svälta i en fiktiv värld. Det är ju det som är grejen. Plocka bär, plantera buskar, samla bajs och införskaffa material till nya uppfinningar och hjälpmedel. En slumpmässig kartgenerator skapar världen, och du har hamnat mitt i den – bara för att du råkade ta en ond själs onda råd om att bygga en ond maskin som förde dig till denna onda plats. Men även om överlevnad är en bra motivation, är döden givetvis motsatsen. Slumpmässiga världar gör att jag springer runt i dagar och letar efter specifika material – samtidigt som jag svälter och förbannar situationen. Livet är orättvist.

Spelbara karaktärer låses upp beroende på hur många dagar du överlevt. En flicka älskar t.ex. eld (och tänder fyr på allt när hon är nervös), en annan är muskulös och extra stark mot monster på mätt mage, men är egentligen vettskrämd för monster annars. Jag vill givetvis låsa upp alla karaktärer och prova på om mina äventyr har bättre lycka med en annan karaktär i mina händer. Efter femton timmars speltid skiter jag fortfarande knäck när varulvarna kommer om natten. Måste ha mat i magen och midsommarkrans kring huvudet så att jag inte blir galen när natten infaller. Och nu slocknade min enda eld, än en gång.

Pin It on Pinterest

Share This