6 saker du kan göra för att stötta kulturlivet

av | mar 19, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider

I tider som nu är det extra viktigt att backa musiker och deras verk. Popmani har samlat ihop några tips på vad du kan göra för att hjälpa de som verkar inom kulturen just nu.

Köp merch och vinyler

Under morgondagen kommer Bandcamp att avstå från alla intäktsavgifter vilket betyder att artisterna kommer att få alla intäkter vid köp på hemsidan. Ett perfekt tillfälle för dig att stötta dina favoritartister genom att införskaffa deras merch eller vinyler.

Stötta oberoende labels

Genom att köpa merch och vinyler stöttar du inte bara bandet gillar, detta är också ett utmärkt sätt att ge stöd till alla oberoende labels. Ett fint exempel på det hittar vi bland annat hos PNKSLM Recordings som har beslutat sig för att ändra sin betalningspolicy på Bandcamp så du kan betala det som du har möjlighet till på hela deras digitala katalog.

Streama dina favoritartister

Oavsett om du sitter i karantän eller inte så kan du fortfarande stötta dina favoritartister genom att streama deras musik. Gör spellistor, dela dem med vänner och fortsätt att lyssna på din favoritmusik. Att lyssna på musik som du tycker om kan också få dig att må bättre eftersom stressnivåerna i kroppen sjunker och dina positiva känslor förstärks. Något som vi alla kan behöva kan behöva i tider som dessa.

Köp presentkort

Att köpa biljetter till konserter i närtid är visserligen osäkert, men det betyder inte att du inte kan köpa presentkort för framtiden och därmed ge stöd till arrangörer och spelställen. Här kan du bland annat köpa presentkort på Debaser, Slaktkyrkan, Pustervik, Babel och Fasching.

Dela dina bästa konsertminnen på sociala medier

I dystra tider behöver vi få drömma oss bort till minnen av eufori. Passa på att sprida lite glädje och uppskattning i dina sociala medier genom att dela med dig av konsertminnen.

Livestrema artister

Det är i kriser som dessa som kreativa lösningar föds och under de senaste dagarna har flertalet artister annonserat olika livesändsändningar. Ett fint exempel på det presenterades i går av Jens Lekman när han annonserade att under en timme per dag kommer slumpmässigt ringa upp de som skrivit upp sig på den här sidan och spela en låt.

Fler musikrelaterade saker du kan göra:

– Se på musikdokumentärer
På SVT play finns det mängder av musikdokumentärer att ta del av gratis, allt från Älskade Husby till England 79 och Countrymusikens historia.
– Läs musikrelaterade böcker
– Läs intervjuer
– Prata med andra musikfans online

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Fotograf:
Carolina Mendozza

Pin It on Pinterest

Share This