Är du en sån som föredrar att läsa på en strand eller i en hängmatta? Lägger du böckerna på hyllan så snart det blir höst? Många känner att de inte har tid eller lust att läsa under veckorna. Popmanis Josefin Ahlenius ger sina bästa tips för att hålla igång läsandet under hösten.

Parc_Victoria_Truro_NE_1915

1. Gå med i eller starta en bokcirkel

Bokcirklar är bra på många sätt. Dels får motivationen en skjuts av att läsa till en ”deadline”, det vill säga tidpunkten för bokcirkeln. Att diskutera böcker är också ett bra sätt för att få ut mer av läsningen och på så sätt bli inspirerad till att läsa mer. Dessutom kombinerar en bokcirkel två livsviktiga aktiviteter: att läsa och att fika med sina kompisar.

Om du vill gå med i en befintlig bokcirkel kan du vända dig till exempelvis ditt bibliotek eller din bokhandel och se om de har någonting. Du kan också annonsera på Facebook eller dylikt, det finns grupper där du kan söka efter bokcirklar i din stad.

Vill du starta upp en är det bara att dra ihop ett gäng vänner och kicka igång. Om ni vill låna böckerna brukar bibliotek ofta ha särskilda uppsättningar böcker för bokcirklar. Det finns också möjlighet att söka bidrag hos till exempel Studiefrämjandet.

2. Läs digitalt

Läsning är inte synonymt med fysiska böcker. Det finns idag många sätt att läsa digitalt på. Du kan lyssna på ljudböcker i mobilen via exempelvis Storytel, Bookbeat eller liknande tjänster. Till och med Spotify har romaner, noveller och poesi. Det finns också en rad poddar med läsföljetongar och dylikt.

E-böcker är också ett utmärkt sätt att få litteraturen att konkurrera med Instagram och Facebook. Istället för att börja scrolla igenom ditt flöde kan du klicka fram en bok i mobilen. Smidigt som bara den!

3. Läs kortare texter

Få saker kan vara så avskräckande som en bok i storlek tegelsten. Om du vill komma igång med läsningen kan det vara en bra idé att börja med kortare romaner eller romaner. Se det som att börja springa, du måste öva dig på kortare sträckor innan du klarar av en längre distans. Noveller är toppen att börja med. Novellix ger ut noveller i fickformat. Nu hinner du läsa en hel bok på bara en kort busstur!

4. Byt böcker med en vän

För min del vill jag gärna i förväg känna på mig att jag kommer tycka om boken jag skall läsa. Därför är det en jättebra grej att byta böcker med en vän vars omdöme och smak du litar på. Förutom de miljömässiga och ekonomiska fördelarna med att byta böcker kan ni lovprisa böckerna tillsammans eller ha hetsiga diskussioner om varför den andra har helt fel. Glöm inte popcornen.

5. All läsning är bra läsning

Vad som kanske är det allra viktigaste när det kommer till läsning är att inte lägga någon press på sig själv. Läs det du vill och gå inte efter vad som anses ”bra” eller ”dålig” litteratur. Läs på ett sätt som passar dig oavsett om det är att plöja en bok på en dag eller att läsa någon tidningsartikel på nätet under lunchen. Jämför dig inte med andras läsande. All läsning är bra läsning!

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This