10 guldkorn på Stay Out West

av | aug 8, 2018 | Artiklar, Framsida Startslider

Förutom Way Out Wests stora scener finns det även en rad mindre scener där en kan upptäcka nya band eller njuta av gamla favoriter. Popmanis Jonas Hallén och Lili Gustafson har listat tio guldkorn som du bara inte får missa på Stay Out West.

PALMISTRY

Londonbaserade Palmistry är producenten och vokalisten som blandar melankoliska texter med dancehall-rytmer från Karibien, grime och RnB. En minst sagt spännande blandning. Benjamin Keating satte sitt unika sound på kartan med debutsingel Catch under 2013. På Stay out west har vi möjligheten att få uppleva för egna öron.

När: Fredag, 00:00
Scen: Panama

Alex Cameron

En självutnämnd onlinecowboy i www-världens vilda västern utforskar Alex Cameron ett narrativ där ensamhet och utanförskap är centralt. Med hjälp av sitt alter ego, en ständigt misslyckad och tragisk musiker, målar han i sin 80-talsdoftande känslosamma pop och tillhörande musikvideor upp ärliga porträtt av samhällets marginaler. När Cameron för andra gången i år kommer till Göteborg tar han även med sig av sin humor och dans, så öva in hans karakteristiska höftvickande redan nu för att kunna försvinna in i den värld som Cameron kommer bjuda på i fredagsnatten.

När: Fredag 01.30
Scen: Pustervik Stora

YUNGBLUD

YUNGBLUD är det senaste från Englands alternativa musikscen. Han blandar garagerock med hiphop, provokativa texter och en ilsken attityd. Tänk dig en förnyad och punkigare version av The Streets. Det finns redan ett rykte om att liveakten YUNGBLUD är ett framträdande som inte håller tillbaka på krutet. På torsdag kan du få ta del av det själv.

När: Torsdag 01:15
Scen: Honduras

Daniel Avery

Producenter Daniel Avery välsignar Dunge(o)n med ett tvåtimmarsset som onekligen kommer att hålla Bananpirens besökare stampande inpå småtimmarna. Med minimala men kraftfulla medel förmedlar han på sitt årsfärska album Song For Alpha techno som leker med konstnärligt industrimörker varvat med krispigt atmosfärisk ambiens. Avery har nyligen turnerat med sitt musikaliska syskon Jon Hopkins och som bjöd på ett förbluffande bra set på förra årets Way Out West. Förhoppningsvis, troligtvis, blir det här precis lika bra.

När: Torsdag 02.00
Scen: Dunge(o)n

RHYE

Rhye uppkom ur mystikens dimma under 2013 och förtrollade oss bland annat med låten Open.

Tidigare detta år släppte de albumet Blood. Musiken är en emotionell vals mellan klassiska instrument, fantastisk sång och vackra texter. Scenen för Rhyes framträdande under Stay out west hade nog inte kunnat passa bättre.

När: Torsdag 23:45
Scen: Annedalskyrkan

Superorganism

Musikkonstellationen Superorganism är ett eget popproduktionshus på åtta personer där alla på olika sätt bidrar till deras absurda musikaliska och visuella estetik. Såväl på inspelningar som live slängs lyssnaren mellan otippade och fängslande element i oblyga ljudbricolage. De låter som att de levt de senaste 20 åren i en undervattensvärld och nu kommit upp till ytan för att dela med sig av sin retro-internetestetik och låtar om räkor. Samtidigt är Superorganism ett band som inte hade kunnat existera i någon annan tid än nu. Vi kan nog förvänta oss att få höra dem använda sig av både sugrör, linjaler, kolsyra när de intar Bananpiren på torsdag.

När: Torsdag 00.00
Scen. Honduras

BECKY AND THE BIRDS

Becky and the Birds, eller Thea Gustafsson som hon heter, är ett namn att hålla ögonen på.

Hon både sjunger och producerar själv. I juni kom hennes debut-EP där musiken är att beskriva som drömskt elektronisk pop med inslag från den tidstypiska RnB som florerade på 90-talet.

När: Fredag 00:15
Scen: Honduras

Susanne Sundfør

Att ge Susanne Sundfør Annedalskyrkan till sitt förfogande har arrangörerna onekligen gjort helt rätt i. Att få höra kyrkans vackra akustik uppfylld av melankolisk elektro, plockgitarr i moll och finstämmiga sångstrofer ackompanjerade av mörk ambiens kan bli en av festivalens många höjdpunkter. Under sin artistkarriär har hon rört sig mellan såväl organiska som syntetiska ljudbilder och på fjolårets album Music For People In Troubles blandas även uttryck från konst- och filmmusik in. Har vi tur kan detta bli snudd på en religiös upplevelse.

När: Lördag 00.30
Scen: Annedalskyrkan

DREAM WIFE

Det hajpade bandet från Storbritannien är nutidens svar på indierock. Det märks att bandmedlemmarna växt upp under den tid då brittisk indierock så som Babyshambles, Interpol och The Strokes var som störst. Med sig har de den girl power som tog fart under samma tid med andra ikoniska grupper. Feministiska budskaps vävs in med självklara gitarrslingor, energiska trummor och sång.

Fortsätter de på samma väg som de gjort senaste året finns det ingen tvekan att Dream Wife kan bli de nya indierockmotsvarigheterna till tidigare nämnda band.

När: Lördag, 01:30
Scen: Honduras

Shakarchi & Stranéus

Är du mindre sugen på Alex Cameron och istället vill inleda fredagsnattens festande med svängig, pulserande house är det Faik Shakarchi & Daniel Stranéus spelning på Dunge(o)n som gäller. De navigerar avslappnat mellan karibiska baktakter och easy listening-stråkar, ständigt med underliggande ackompanjemang av tech, dub och deep house. Shakarchi & Stranéus släppte sitt debutalbum på Studio Barnhus tidigare i år, vars material tyder på att vi kan förvänta oss ett set väl värt att dansa till.

När: Fredag 00.30
Scen: Dunge(o)n

Pin It on Pinterest

Share This