10 guldkorn att se på Way Out West

av | aug 8, 2018 | Artiklar, Läsvärt

Imorgon går äntligen Way Out West av stapeln och Popmanis Jonas Hallén och Lili Gustafson har listat tio guldkorn som du bara inte får missa på festivalen.

MURA MASA

Alex Crossan, mer känd under sitt artistnamn Mura Masa, är multimusiktalangen som växt från hemmastudioproducent till att bli ett av samtidens mest självklara namn inom musikproduktion.

Det har gått några år sedan han släppte sitt första verk, det elektroniska mixtapet Soundtrack To A Death (2014) och senaste tiden har verkligen blomstrat för stjärnskottet. Förra året släppte han det självbetitlade albumet Mura Masa som gästas av stora namn så som Charli XCX, A$AP Rocky och Desiigner. Crossans musik är en dörr till framtidens musik som du inte vill missa nu på lördag.

Var? Linné
När? Lördag, 21:15

Nils Frahm

Den fantastiskt nyskapande kompositören Nils Frahm närmar sig pianot på okonventionella sätt, allt från att spela på pianosträngar med toalettborstar till att bygga helt nya klaviaturinstrument från grunden. Han rör sig mellan ömma minimalistiska pianostycken och överväldigande och mäktiga elektroniska kompositioner, och besitter i sin experimentlusta alltid en oerhört rörande finkänslighet. När Nils Frahm spelar, då går en dit, och en lyssnar.

Var? Flamingo
När? Torsdag 16.35

6LACK

Det har knappt gått två år sedan hans debutalbum FREE 6LACK släpptes och redan nu räknas Ricardo Valentine som en av hiphopvärldens hetaste namn att hålla koll på just nu. Han är en innovatör inom hiphop och har utvecklat ett sound som bäst beskrivs som bedövad RnB/slowrap. För bara någon vecka sedan släppte han två nya singlar, Switch och OTW varav den senare features namn som Ty Dolla $ign och Khalid, dessa har tillsammans redan över 160 miljoner lyssningar på Spotify. På fredag är artistens första spelning i Sverige någonsin och förväntningar är höga.

Var? Linné
När? Fredag, 21:15

Noname

Ända sedan sitt första fullängdsalbum Telefone och en efterföljande NPR Tiny Music Desk-spelning har hennes musikkarriär verkligen tagit fart. Fatimah Warner, som är hennes riktiga namn, har sedan sitt ökade fokus på artisteri flera gånger samarbetat med bland annat Chance the Rapper. Från början kommer hon från Chicagos poetry slam-scen och hennes rappa framförande av berättande texterstycken, fulla med kluriga metaforer och ordlekar, ackompanjeras av lekfull, mild neo soul. Det är svårt att inte le när en hör Nonames musik.

Var? Linné
När? Fredag 16.20,

FRICKY

Norrlandssonen som senaste året tagit oss med storm med hans lekfulla texter och genreöverskridande melodier. Erik Friman började 2012 i hiphop-duon Broder John & Friman, de senaste två åren har han börjat släppa egen musik under sitt egna alias Fricky. Han började sommaren med att slå publikrekord på Trädgårdens Live Session i Stockholm och har senaste tiden turnerat runt i Sverige för att nu även ta sig an Slottsskogen. Det är inte utan att vi har höga förväntningar på en glädjespridande show och en publik som sjunger med till Erik Frimans autotuneade ”aqua aura på finger”.

Var? Azalea
När? Fredag, 16:35

YAEJI

24-åringen från Queens med rötter från Sydkorea har tagit en självklar plats som artist med hennes unika sound. Hon ger oss en blandning av drömlika housebeats och pop samtidigt som hon lika delar pratar som rappar på både engelska och koreanska i sina låtar. Hon har hunnit släppa två EPs sen 2016 varav den senaste EP2 gett oss favoriten och hiten raingurl. En väldigt dansant spelning är att vänta.

Var? Dungen
När? Lördag, 17:00

Mount Liberation Unlimited

När Tom Lagerman och Niklas Janzon spelar ihop utgör de tillsammans DJ-duon Mount Liberation Unlimited, som förutom sitt residency på Under Bron i Stockholm bara det senaste året varit runt i såväl Norden, Europa som Australien. Med en kombination av glatt, lekfullt och drömmigt framkallar de houserytmer som håller en ständigt stimulerad och festsugen på dansgolvet.

Var? Dungen
När? Lördag 13.30, Dungen

Kamasi Washington

Multiinstrumentalisten och saxofonisten Kamasi Washington verkar dyka upp var en än tittar, med namnkunniga samarbeten som Run the Jewels och Flying Lotus, och var spindeln i nätet när det kommer till den starka jazzprägeln på Kendrick Lamars album To Pimp a Butterly. Han har märkbart sin ena fot i hip hoppen och den andra i jazzen, med tydliga influenser från soul, gospel och funk, och när han besöker Way Out West får vi chansen att se en blivande legend.

Var? Flamingo
När? Lördag 15.10

Sigrid

Stjärnskottet Sigrid Raabe från vårt vackra grannland i väst gör i år sin första spelning på Way Out West, och den lär inte bli den sista. Med sin välputsade pop tar hon onekligen sikte på de större scenerna i takt med att streamingsiffrorna tickar på i snabb takt. Hennes självklara framföranden fyllda av energi och rörelse lär bli en publiksuccé och vi kommer säkert få höra några låtar från hennes kommande debutalbum.

Var? Linné
När? Lördag 16.10

LYKKE LI

En av Sveriges främsta indiepopikoner släppte i våras nytt album, sju år efter det kritikerrosade Wounded Rhymes. Hennes turné har för det här året har precis börjat när vi kommer få se inta Way out west. Låten Deep End från senaste, och även det hyllade, albumet so sad so sexy har redan hittat sin väg in som en självklarhet på många spellistor från detta året. Albumet som bjudit oss på en något uppfriskad ljudbild och Lykke Lis karaktäristiska melankoli i texterna. Vi ser framemot vad som inte kan bli något annat än en känslosam konsertupplevelse.

Var? Flamingo
När? Lördag, 20:00

Författare:
Lili Gustafsson och Jonas Hallén

Pin It on Pinterest

Share This